Talianske lasagne
Lasagne veľmi ľúbim ale nikdy som si netrúfala na ich prípravu doma – a pritom to je tak jednoduché! Vďaka mojej kamarátke som sa odhodlala toto jedlo pripraviť a vôbec neľutujem. Priateľ mi povedal, že sú neporovnateľne lepšie ako kupované mrazené lasagne a že ich musím robiť častejšie. Touto cestou sa chcem poďakovať mojej kamarátke MIŠKE PITERKOVEJ a JEJ MAMINE za to, že mi dala tip na recept. ĎAKUJEM vám 🙂
potrebujeme
základné suroviny na prípravu bolonskej omáčky
- bravčové mleté mäso – 500 gramov,
- lúpané paradajky – celé alebo krájané – ja som použila konzervu 400 gramov,
- kečup – zopár PL podľa chuti, prípadne doplniť rajčinovým pretlakom či pastou – ja som použila troška kečupu a troška hustej rajčinovej pasty
- cibuľa – 1 ks,
- cesnak – 3 strúčiky,
- bazalka sušená – 2 PL,
- olej,
- soľ,
- mleté čierne korenie
základné suroviny na syrovú omáčku – bešamel
- maslo – 50 gramov,
- hladká múka – 50 gramov,
- mlieko – 600 ml,
- syr – 150 gramov,
- muškátový oriešok – 1/2 orieška
A samozrejme nesmieme zabudnúť na 1 balíček cesta na lasagne (alebo 2 balíčky, podľa toho, aké veľké množstvo ideme variť). Ja som nevedela, koľko plátov budem potrebovať, tak som radšej kúpila 2 balenia ale nakoniec som zistila, že v 1 balení je 20 ks a na recept mi stačí 16 ks (presne mi to sedelo do mojej zapekacej nádoby uložiť jednu vedľa druhej).
postup
Pripravíme si hrniec (alebo hlbšiu panvicu), v ktorom si uvaríme bolonskú omáčku. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a nadrobno nasekaný cesnak. Následne pridáme mleté mäsko, ktoré začne „syčať“ 😀 Poriadne ho orestujeme a po pár minútach k nemu pridáme paradajky. Ja som použila nasekané rajčiny v konzerve. Ďalej pridáme kečup (odhadom), bazalku, soľ a mleté čierne korenie. Miškina mamina do receptu pridáva ešte pohár domáceho leča 🙂 ja ho však nemám po ruke, takže som ho vynechala…Mäsovo-rajčinovú zmes varíme cca 20 minút na miernom plameni a občas ju premiešame, aby sa nám nič nepripálilo.
V druhom hrnci si zatiaľ pripravíme bešamel. Necháme v ňom rozpustiť kúsok masla, do ktorého následne prisypeme múku, ktorú chvíľu popražíme. Múku zalejeme mliekom a za stáleho miešania pomaly privedieme k varu – dávame si pozor, aby sa nám múka na dne nepripálila a nespravili sa moc hrčky. Zmes zhustne, odstavíme ju z plameňa, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a nastrúhaný syr a poriadne premiešame.
Pripravíme si zapekaciu nádobu – ja som na toto množstvo surovín použila nádobu o rozmeroch cca 35 x 20 cm. Dno nádoby si vymažeme troškou oleja. Lasagnové pláty je vhodné pred ukladaním namočiť do veľmi horúcej vody na pár minút aby zmäkli a lepšie sa ukladali (ja som to urobila ale podľa mňa to hádam ani nebolo treba.. a pláty sa dosť začnú na seba lepiť, takže je ich potom potrebné oddeľovať opatrne od seba..). Následne po celom dne nádoby ukladáme pláty – mne sa zmestili presne 4 vedľa seba pozdĺžne po celej dĺžke obdĺžnikového pekáča. Na pláty cesta začneme vrstviť. Najskôr dáme vrstvu bolonskej omáčky.
Na ňu dáme bešamel, potom dáme opäť lasagnové pláty, na ktoré opäť vrstíme mäso, bešamel atď, pokým vám to vychádza so surovinami (záleží aké hrubé vrstvy dávate) – mne takto vyšli 3 vrstvy mäsa t. j. 4 vrstvy lasagnových plátov. Na úplnom vrchu by mali byť pláty cesta, na ktoré rozotrieme zvyšok bešamelu. Všetko dáme spolu zapiecť do rúry pri 200°C po dobu cca 30 – 35 min. A takto vyzerajú hotové lasagne v pekáči…A takto vyzerá prierez lasagnami…
A takto už na tanieri pripravené na spapanie 🙂
Miluji lasagne
14. novembra 2015 @ 8:08
ahoj,
jaký sýr jsi prosím použila? Goudu? Parmazán? Ementál?
Děkuji moc za recept!
simonka
14. novembra 2015 @ 10:09
Ahoj, ja momentálne zijem v Anglicku, kde stále kupujem len Cheddar syr, ale podla mna mozes pouzit akykolvek tvrdy syr, ktory mas rada, takze kludne napriklad ta Gouda. Tesim sa, ze sa recept paci 🙂