Domáce langoše so špaldovou múkou
Keďže sa stále nachádzam doma na Slovensku a mala som chuť na langoše od mamičky, tak som ju poprosila, či ich pripraví, no a dnes sa mi želanie splnilo a mali sme ich na obed. Langoše som nikdy neskúšala robiť ale dnes som si od maminy vypýtala recept a odpozorovala som aj postup ich výroby a poviem vám, nie je to nič zložité a už sa osmelím a vyskúšam ich pripraviť aj ja mne a môjmu Jurkovi 🙂
potrebujeme
základné suroviny
- múka hladká – pšeničná a špaldová (pol na pol) – 1 kg,
- droždie – 50 gramov,
- rasca drvená – 2 ČL,
- kryštálový cukor – 1 PL,
- soľ – 3 ČL
- olej na vyprážanie
na dochutenie podľa svojej chuti
- cesnak,
- kečup,
- tatárska omáčka,
- strúhaný syr
postup
Do hlbšej misy si postupne dáme všetky suroviny, t. j. múku (my sme použili 500 gramov klasickej hladkej múky a 500 gramov špaldovej hladkej múky), pridáme droždie – keďže mamina nemala dostatočné množstvo čerstvého, použili sme kombináciu čerstvého a sušeného droždia, t.j. 25 gramov čerstvého a 7 gramov sušeného, ktoré zodpovedá 25 gramom čerstvého droždia. Ďalej pridáme kryštálový cukor, soľ a rascu. Vypracujeme cesto (ani nie príliš tuhé ale ani nie moc riedke). Mamina cesto vypracováva pomocou mixéra, ja robím všetko ručne 🙂
Hotové cesto v miske prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť približne na 35 minút. Keď nám cesto pekne zväčší svoj objem, ideme si pripraviť malé bochníčky, z ktorých budeme robiť langoše. Bochníčky tvarujeme pomocou rúk do veľkosti cca ako broskyňa alebo väčšia rajčina. Z tejto dávky by vám malo vyjsť tak 11-12 bochníčkov, nám vyšlo tých 11 ks 🙂Hotové bochníčky necháme ešte na pracovnej doske podkysnúť takých 15 minút a následne rukami tvarujeme langoše. Cesto ťaháme od stredu do strán a tvarujeme z neho kruh približne rovnakej hrúbky po celom povrchu. Takto to robila moja mamina 🙂Vytvarovaný langoš vložíme do vriaceho oleja. Ak sa nám zvrchu nafúkne, jednoducho ho prepichneme vidličkou. Langoš smažíme v oleji z oboch strán do zlatohneda.Hotové langoše podávame s čímkoľvek podľa chuti. Ja som si ho potrela cesnakovou pastou, na ktorú recept pridám neskôr 🙂 , ďalej som ho doplnila postrúhaným syrom, tatárskou omáčkou a dozdobila kečupom.