Zapekaný karfiol „čo dom dal“
Už tu síce jeden recept na zapekaný karfiol mám – slaninkový karfiol so zemiakmi, ale nedalo mi nenapísať aj túto upravenú verziu, ktorá je o niečo diétnejšia a viac vhodnejšia na leto, keďže do nej nejde slanina a je v nej aj viac zeleniny. Samozrejme recept sa dá upraviť a doplniť podľa vlastnej fantázie, preto ak máte nejaké tipy, ako ho vylepšiť/upraviť, neváhajte a napíšte mi 😉
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- karfiol – 1 väčší ks,
- pór – 1 ks,
- mrkva – 1 väčší ks,
- zemiaky – 4-5 väčších ks,
- šunka – 250 gramov,
- smotana na varenie – 500 ml,
- vajíčko – 3 ks,
- syr – 250 gramov
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- muškátový oriešok,
- maslo alebo olej na vymazanie zapekacej misy/plechu
POSTUP
Karfiol si umyjeme, zbavíme listov a celý ho dáme variť do vriacej osolenej vody. Zatiaľ si pripravíme všetky ostatné suroviny. Zemiaky si očistíme a nakrájame na tenšie kolieska. Pripravíme si zapekaciu misu alebo plech, ktorý vymažeme kúskom masla alebo pár kvapkami oleja. Navrstvíme zemiaky. Ďalej si očistíme pór a mrkvu a pokrájame ich taktiež na kolieska. Na vrstvu zemiakov posypeme kolieska póru a mrkvy a na záver pridáme ešte šunku nakrájanú na kocky.
Následne si pripravíme smotanovo-syrovú omáčku. Do hlbšej misky si rozbijeme vajíčka, ku ktorým pridáme smotanu. Vyšľaháme. Syr nastrúhame a primiešame ho ku smotanovo-vajíčkovej zmesi a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a najemno nastrúhaným muškátovým orieškom. Všetko dôkladne premiešame a odložíme zatiaľ bokom.
Za tento čas by sa nám mal karfiol už variť. Vyskúšame do neho pichnúť vidličkou, či je už mäkký a ak hej, vyberieme ho a necháme odkvapkať od vody a troška vychladnúť, aby sa nám dal chytiť a krájať. Zatiaľ si zapneme rúru aby sa nám vyhriala na 200 stupňov Celzia.
Uvarený karfiol pokrájame na menšie kúsky a navrstvíme na plech, na ktorom už máme zemiaky, pór, mrkvu a šunku. Na karfiolovú vrstvu nalejeme rovnomerne našu pripravenú smotanovo-syrovú omáčku a zapekaciu misu/plech vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme cca 60-70 minút (zapekáme tak dlho, kým nie sme spokojní s „kôrkou“ na povrchu – niekto má rád viac zapečené, niekomu stačí, aby sa syr roztopil a spojil so smotanou).
Nasledujúca foto je od mojej kamarátky Mišky, ktorá tento recept skúšala 2 dni po mne a podarilo sa jej to odfotiť lepšie, než mne, takže som si dovolila použiť jej foto (samozrejme s jej dovolením 😀 ). Jedlo zapekala v takejto zapekacej mise. Miška nepoužila zeleninu, vynechala teda pór aj mrkvu, táto verzia je teda len so zemiakmi, šunkou, karfiolom, zaliate a zapečené so smotanovo-syrovou omáčkou.Ja som piekla tento karfiol na veľkom plechu, takže to mám troška nižšie, ale vôbec nám to nevadilo 🙂