Dusené hovädzie rezne s ryžou
Nie každý recept, ktorý je chutný, musí obsahovať xy surovín. Tento je živým príkladom toho, že menej je niekedy viac. A že nepreháňam! Takto pripravené hovädzie mäsko máme s priateľom, ktorý ho našiel v 50 rokov starej kuchárskej knihe, ktorú používala jeho mama, keď bola mladá, veľmi radi. Podelím sa preto o tento receptík aj s vami, priatelia moji.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- hovädzie mäso – 1 kg,
- paradajkový pretlak – silno koncentrovaný – 200 gramov,
- cibuľa – 1 ks – veľká,
- bravčová masť – 40 gramov,
- hladká múka – na obalenie mäsa
- ryža
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- celé čierne korenie
POSTUP
Hovädzie mäso si nakrájame na plátky, ktoré jemne naklepeme a oboch strán ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Takto upravené mäso obalíme v hladkej múke. Cibuľu si nakrájame na kocky. Vo väčšom hrnci si necháme roztopiť kus bravčovej masti (kto nemá, použije olej, ja však preferujem varenie na masti), na ktorej hovädzie rezne zprudka osmahneme z oboch strán. Odložíme ich zatiaľ na vedľajší tanierik a do hrnca dáme restovať nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa orestovaná, pridáme k nej rajčinový pretlak a celé čierne korenie. Podlejeme troška vodou a do hrnca naspäť vložíme mäso. Rezne dusíme na miernom plameni, kým mäso nie je dostatočne mäkké – čím dlhšie, tým samozrejme lepšie a ja ľúbim, keď sa hovädzinka rozplýva na jazyku 🙂 takže ju vždy pomaly dusím aj 2 hodiny.
Počas dusenia dávame pozor, aby nám mäsko neprihorelo, prípadne podlievame vodou. Paradajkový pretlak, ktorý používam do tohto receptu, je silne koncentrovaný, t. j. nie je ho treba príliš veľa, pretože je dosť výrazný. Záleží preto na vás, ako silný pretlak použijete, v závislosti od toho budete potrebovať jeden, možno 2 plechovky (poháriky).
Udusené mäsko podávame s ryžou, ktorú pripravíme podľa seba – ja som si zvykla k mäsu na šťave pripraviť len čistú Basmati ryžu, ktorá sa vloží do hrnca, zaleje sa vodou, ktorá je približne 1,5-násobkom ryže, nechá sa priviesť k varu a prikrytá sa pomaličky dusí, až kým sa všetká voda neodparí a ryža je hotová.
Tento recept sa dá aj troška upraviť a to tak, že okrem paradajkového pretlaku k mäsu pridáte aj na pásiky nakrájanú zelenú papriku (podľa chuti 1-2 ks). Aj takúto variantu máme veľmi radi.