Ananásovo-kokosový sen
V kuchynskej skrinke som našla konzervu ananásu a sáčok sušeného kokosu. Keďže sa čoskoro chystáme sťahovať, snažím sa všetky suroviny zúžitkovať, aby sme zbytočne neposielali hlúposti. Rozhodla som sa teda upiecť koláčik z dostupných surovín. V chladničke som mala ešte jedno vajíčko, takže som sa pustila do pečenia.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- vajíčko – 1 ks,
- polohrubá múka – 1 hrnček,
- strúhaný kokos – 1 a 1/2 hrnčeka,
- prášok do pečiva – 1 ks,
- hnedý cukor – 1 hrnček,
- mlieko – 1 hrnček,
- olej – 1/2 hrnčeka,
- ananás v konzerve – veľká cca 400 gramov,
NA dozdobenie
- horká čokoláda – 72 %,
- maslo – kúsok,
- hviezdičky alebo iná posýpka na ozdobenie koláča
POSTUP
Pripravíme si misku, v ktorej si zarobíme cesto na koláčik. Rúru si zapneme, nech sa nám zatiaľ vyhreje na približne 180 stupňov. V miske vymiešame vajíčko spolu s cukrom. Následne pridáme všetky ostatné suroviny, teda múku, prášok do pečiva, strúhaný kokos, mlieko a olej. Ananás v konzerve scedíme – šťavu pridáme do cesta a ananás pokrájame na menšie kúsky. Všetko dôkladne zmiešame dokopy a vytvoríme polotuhé cesto. Pekáč (nemám menší plech, takže som musela použiť pekáč, keďže dané množstvo cesta je skôr na malý plech s rozmermi cca 35×20 cm) si vymažeme maslom a vysepeme ho strúhaným kokosom alebo múkou. Do pekáča nalejeme cesto a koláčik dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 35-40 minút. Po tomto čase do koláča pichneme špáratkom a keď je čisté, koláčik je hotový. Na ešte teplý koláč vylejeme čokoládovú polevu.
Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme variť vodu. Naň položíme menší hrnček, do ktorého nalámeme horkú čokoládu a pridáme k nej aj kúsok masla. V takto pripravenom vodnom kúpeli pomaly roztopíme čokoládu a vytvoríme tak polevu pre náš koláčik. Celý ho polejeme polevou a následne ho dozdobíme podľa svojej fantázie. Ja som v kuchynskej skrinke našla ozdoby – cukríkové hviezdičky, takže som ich posypala po celom koláčiku.
Ozdobený koláč necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho môžeme dať ešte stuhnúť do chladničky na cca hodinku.
Na druhý deň po upečení som priateľovi zabalila 3/4 koláča do práce, nech ponúkne aj šéfa a kolegov. Tí ho nevedeli vynachváliť a bola oň doslova bitka 😀 Tak čo, spravila som vám chute? Upečiete si ho aj vy? 🙂