Zapekané kuracie prsia so šampiňónmi, smotanou a syrom s hráškovo-kukuricovou ryžou
Po dlhšom čase konečne pridávam recept jedla, ktoré sa mi podarilo odfotiť skôr, než sme sa do neho pustili alebo lepšie povedané vtedy, keď Danny spal a nesliedil okolo stola 😀 Ak vás zaujíma, čo mám nové za ten čas, od kedy som bola naposledy aktívna s pridávala recepty, mám pre vás novú časť na svojom webe – Blog, kde budete môcť okrem receptov čítať aj iné veci a zážitky z môjho života. Prvý príspevok nájdete TU.
A teraz už k receptu!
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE na mäso
- kuracie prsia – 750 gramov,
- čerstvé šampiňóny – 250 gramov,
- šľahačková smotana – 1 malý kelímok,
- syr – eidam alebo gouda – 150 gramov
Na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie
Základné ingrediencie na hráškovo-kukuricovú ryžu
- ryža – 1 odmerka
- voda – 2 odmerky
- cibuľa – 1 stredne veľká
- mrazený hrášok a kukurica – podľa potreby a chuti
- vegeta – 2-3 ČL
- olej
POSTUP
Pripravíme si pekáč alebo zapekaciu nádobu, v ktorej budeme piecť mäso.
Kuracie prsia si nakrájame pozdĺžne na tenšie plátky (mne vyšli cca 3 plátky z každého – tých 750 gramov boli 2 veľké prsia). Nakrájané rezne z oboch strán ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Uložíme ich do pekáča a pripravíme si zvyšok surovín.
Čerstvé šampiňóny umyjeme a zbavíme tak možných nečistôt a na doštičke si ich nakrájame na plátky. Týmito plátkami posypeme mäso tak, aby boli rovnomerne rozložené na každom jednom kúsku. Ďalej si nastrúhame syr na hrubom strúhadle na syr a taktiež ho rovnomerne rozložíme na šampiňónovú vrstvu. Všetko spolu zalejeme šľahačkovou smotanou a dáme do trúby piecť pri 180 – 200 °C (najskôr nechávam trúbu slabšie, aby sa mäso stihlo uvariť a ku koncu teplotu zvýšim, aby sa syr pekne zapiekol) a pečieme cca 45 minúť.
Zatiaľ si môžeme pripraviť ryžu. Dokonalá ryža sa mi vždy podarí v hlbokej teflónovej panvici s pokrievkou. Najskôr do nej nalejem troška oleja, zapnem ju vyhriať a za tento čas si najemno nakrájam cibuľu. Tú dám do rozpáleného oleja opražiť. Medzitým si prepláchnem v sitku ryžu, aby som ju zbavila prebytočného škrobu.
Prepláchnutú ryžu pridám k opečenej cibuľke spolu s mrazeným hráškom a kukuricou a chvíľu popražím. Na prípravu ryže používam odmerku, aby som vždy použila presné množstvo pomeru ryža:voda = 1:2. Napr. na 300 ml odmerky ryže použijem 2×300 ml vody. Vo vode rozmiešam vopred 2-3 ČL vegety na dochutenie.
K ryži s cibuľou podľa vyššie uvedeného návodu pridám vodu s vegetou, premiešam, zakryjem pokrievkou a počkám, kým začne voda prebublávať. Potom stiahnem plameň na najslabší a ryžu nechám 20-25 minút dusiť – sledujem a keď je voda úplne vyparená, panvicu stiahnem z plameňa a pod pokrievkou nechám ešte dorobiť a vsiaknúť prípadnú tekutinu.
Tak, a je to! Hotový pokrm môžeme servírovať 🙂