Závitky z bravčovej panenky v anglickej slanine na slivkovej omáčke
Na Vianoce sme robili kapustnicu, do ktorej sme dávali aj sušené slivky. Keďže sme kúpili celý balíček a nevedela som, čo so zvyškom, napadlo ma vyskúšať tento recept. Mala som troška obavy, či sa mi podarí omáčka, no chutí vynikajúco 🙂 Vyskúšajte aj vy!
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY na panenku a pečené zemiaky
- bravčová panenka – 500 gramov,
- anglická slanina – 150 gramov,
- sušené slivky – 12-15 ks,
- zemiaky – 1 kg,
- rasca celá – 4 PL,
- soľ
Základné suroviny na slivkovú omáčku
- sušené slivky – 15 ks,
- voda – podľa potreby,
- klinčeky 6 ks,
- mletá škorica – 4 PL,
- rum – 3 PL,
- citrón – použijeme kôru aj šťavu,
- cukor kryštálový – 2-3 PL,
- maslo – 50 gramov,
- hladká múka – 1 PL
POSTUP
Najskôr si očistíme zemiaky, aby sme ich mohli dať piecť a medzi tým si pripravíme slivkovú omáčku a panenku.
Zemiaky si očistíme, nakrájame na kocky, vložíme na plech či pekáč, posypeme celou rascou a dochutíme soľou. Prelejeme olivovým olejom, premiešame a dáme piecť na cca 50 minúť pri teplote 180-200 °C. Zatiaľ si pripravíme slivkovú omáčku a závitky z bravčovej panenky.
Sušené slivky prepláchneme vo vode a vložíme do menšieho hrnca. Posypeme mletou škoricou, kryštálovým cukrom, pridáme klinčeky, rum, nastrúhame citrónovú kôru a zalejeme vodou tak, aby boli slivky prikryté. Dáme pomaly variť. Občas premiešame, prípadne dolejeme vodu, ak sa nám odparí. Slivky pomaly začnú mäknúť a začnú sa rozpadávať. Klinčeky vyberieme a slivky rozmixujeme tyčovým mixérom.
V druhom hrnci si roztopíme maslo. Následne prisypeme hladkú múku a dôkladne premiešame. K tejto zmesi pridáme rozmixovanú slivkovú zmes. Postupne prilievame vodu a za stáleho miešania podľa potreby dochucujeme či už citrónovou šťavou, cukrom, prípadne pridáme škoricu alebo kto chce aj rum 😉 Omáčka by mala mať jemne korenistú sladko-kyslastú chuť a nemala by byť ani príliš riedka ani moc hustá, aby sa dala preliať na mäsko.
Zemiačiky v rúre občas premiešame, aby sa nám nepripiekli. Môžeme si pripraviť panenku. Bravčovú panenku (ja som mala cca 550 gramový kúsok) si narežeme na menšie časti – mne vyšli 4 kúsky cca 7-8 cm dlhé. Do každého kúsku jemne príborovým nožom v strede urobíme dierku, ktorú následne zväčšíme aby bola po celej dĺžke panenky. Keďže toto mäso je veľmi jemné a mäkké, otvor v mäse je ľahké urobiť aj prstom. Takto si pripravíme všetky kúsky. Do každého otvoru vložíme sušené slivky. Mne sa zmestili do každého cca 3-4 slivky. Naplnené mäso slivkami si obalíme v plátkoch anglickej slaniny.
Na teflónovej panvici si pripravené závitky pár minúť (stačí 2-3 minútky z každej strany) opečieme. Potom ich vložíme na malý plech vystlaný alobalom a dáme do rúry piecť na 180 °C približne na 20 minút. Panenka po dopečení môže byť ešte jemne ružová, pretože vtedy je mäso jemné a mäkké. Keby sme ju piekli príliš dlho, mäso môže zostať tuhšie.
Všetko máme hotové, závitky už len nakrájame na tenšie plátky a môžeme servírovať. Ja som si svoj tanier pripravila takto 🙂