Pečená bravčová krkovička na cibuli a cesnaku
Tento recept je síce veľmi jednoduchý a pozostáva z veľmi málo surovín, že by ho ani nebolo treba publikovať, no rozhodla som sa, že ho predsa len pridám, veď niekomu sa možno zíde 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- bravčová krkovička bez kosti – 700 gramov (podľa počtu osôb prispôsobiť množstvo mäsa – toto vyjde tak na 4 porcie),
- cibuľa – 1 veľká,
- cesnak – 4-5 strúčikov,
- voda
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- mletá rasca
Postup
Bravčovú krkovičku vcelku si nakrájame na jednotlivé rezne. Jemne ich vyklepeme tĺčikom na mäso, poukladáme na plech alebo pekáč a postupne z oboch strán mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením a mletou rascou.
Veľkú cibuľu (alebo 2 menšie) si očistíme, nakrájame na kolieska a rovnomerne rozmiestnime po rezňoch. Taktiež si očistíme aj cesnak, ktorý nakrájame na plátky a rovnako rozložíme na mäso. Rezne podlejeme s cca 100 ml vody a dáme do rúry vyhriatej najskôr na 180°C piecť približne po dobu 50 minút, pričom ich občas otáčame, aby sa mäso striedavo opieklo z oboch strán a namáčalo vo vode/šťave, čím zabránime jeho vysúšaniu a zároveň sa do šťavy dostane aj nakrájaný cesnak s cibuľkou, s pomocou ktorých následne vznikne výborná šťava k mäsu. Po 50 minútach skúsime vidličkou ako je mäso mäkké a môžeme teplotu zvýšiť na 200°C aby sa cibuľa a cesnak viac pripiekli a následne dopekáme už len podľa potreby.
K takto pečenej krkovičke sa výborne hodí zemiaková kaša a zaváraná cvikla. My sme si ju vychutnali takto: