Králičie ragú s basmati ryžou
Musím sa priznať, že doteraz som odmietala jesť králika, pretože mi to bolo nepríjemné (z presvedčenia som ho nechcela jesť už len z toho dôvodu, že toto zvieratko je také ňuňu zlaté a nepáčila sa mi predstava mať ho na tanieri 😀 ). No keď sme od Jurkovho brata dostali domáceho králika a v Kuchyni Lidla som natrafila na tento recept, povedala som si, že tomu predsa len dám šancu. A dobre som urobila! Tento recept je jednoducho famózny. Veď skúste tiež a neoľutujete. 🙂 Týmto pozdravujeme Malíčkovcov a odkazujeme im, že králik je od teraz aj v našej kuchyni vítaný 😀
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- králičie diely – 600 gramov,
- červená cibuľa – 1 ks,
- štipľavá paprička – 1 ks,
- olivový olej – na orestovanie,
- cesnak – 4 strúčiky,
- zázvor – 5 cm kúsok,
- celá škorica – 1 ks,
- hladká múka – na obalenie mäsa,
- med – 1 PL,
- paradajkový pretlak – 2 PL,
- suché červené víno – 150 ml,
- zeleninový vývar – 1 liter,
- citrón – 1 ks – kôra,
- maslo – 2 PL
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- celá rasca
POSTUP
Najskôr si nadrobno nakrájame červenú cibuľu a štipľavú papričku, ktorú pred tým však dôkladne zbavíme semienok. Spolu všetko pár minút orestujeme na olivovom oleji. Po pár minútach pridáme nadrobno nasekaný cesnak, celú škoricu, celú rascu a na plátky nakrájaný kúsok zázvoru.
Zatiaľ si králičie diely rozdelíme na menšie kusy. Musím sa priznať, túto časť varenia som prenechala na Juraja, ktorý veľmi šikovne králika, ktorého sme mali vcelku, nakrájal na menšie časti a čo sa dalo aj vykostil. Králičie kúsky si obalíme v hladkej múke a pridáme ich na panvicu k ostatným surovinám. Dôkladne ich restujeme na miernom ohni zo všetkých strán dozlatista. Ďalej pridáme med, paradajkový pretlak a všetko spolu ešte restujeme tak 2-3 minútky.
Mäso podlejeme červeným vínom a keď sa nám odparí alkohol, omáčka začne byť hustejšia, podlejeme ho vývarom tak, aby boli všetky kúsky mäsa v ňom ponorené. Podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Králičie kúsky dusíme prikryté pokrievkou na miernom ohni cca 60-75 minút, až kým nie je mäsko mäkké. Počas dusenia ho podľa potreby podlievame vývarom. Chvíľu pred koncom varenia ešte pridáme nastrúhanú kôru z jedného citróna. Citrón si pred tým dôkladne umyjeme. Ragú na záver zjemníme maslom.
V originál recepte králičie ragú podávajú s kuskusom, my sme si však k nemu uvarili Basmati ryžu.
Poznámka: recept som čerpala z Kuchyňa Lidla podľa Marcela Ihnačáka 🙂