Vynikajúce plnené šampiňóny
Keď sme boli včera v obchode, usmievali sa na mňa z regála krásne veľké šampiňóny. Hneď som si spomenula na môj obľúbený a celkom jednoduchý recept, vhodný na ľahký obed a tak som ich kúpila a sobotný obed bol vymyslený. O recept sa samozrejme podelím aj s vami 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- veľké šampiňóny – podľa počtu osôb (minimálne 2 ks na osobu) – ja som použila 6 ks,
- cibuľa – 1 stredne veľká,
- šunka – 200 gramov,
- tavený syr – 1 črievko,
- tvrdý syr – eidam alebo iný – 100 gramov,
- olej
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- mleté čierne korenie
POSTUP
Najskôr si očistíme cibuľu, ktorú nakrájame na drobné kúsky. Na panvicu dáme rozpáliť olej. Nakrájanú cibuľu na ňom orestujeme a pokým sa cibuľa restuje, očistíme si šampiňóny. Tie dôkladne umyjeme a veľkou lyžicou z nich vydlabeme nožičky a vnútro, aby sa nám zo šampiňónov vytvorili také malé „misky“, do ktorých budeme dávať plnku. Vydlabané vnútro spolu s nožičkami zo šampiňónov nadrobno nasekáme a pridáme k restovanej cibuľke.
Následne nakrájame šunku na kocky a pridáme na panvicu. Tavený syr z črievka vytlačíme k šampiňónom s cibuľkou a šunke, necháme roztopiť, poriadne premiešame a odstavíme z plameňa. Keďže tavený syr býva častokrát dosť slaný, v mojom recepte nepoužívam žiadnu soľ navyše. Ak by však niekomu chýbala, kľudne plnku dosoľte, mne však prišla dosť slaná aj bez toho 🙂
Šampiňóny plníme pripravenou plnkou. Takto naplnené šampiňóny vložíme do rúry piecť na 180 °C po dobu 25 minút. Po tomto čase ešte každý šampiňón posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť na 200°C na 10-15 minút (podľa potreby a podľa toho, aký stupeň pripečenosti syra máme radi 😀 ).
Upečené šampiňóny podávame napríklad s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou a zeleninovým šalátom, tak, ako som to urobila ja, no fantázii sa medze nekladú. Vedela by som si ich predstaviť napríklad aj s pečenými batátmi alebo len tak s čerstvým chlebíkom 🙂 Obed je pripravený, môže sa papať!