Cuketový koláč s kokosom
Keďže toto leto sme mali na záhradke bohatú úrodu a už som nevedela, čo ešte z cukety vymyslieť, kamarátka mi poradila upiecť koláč, vraj je výborný. Nikdy som takýto koláč z cukety na sladko nejedla, preto som si povedala, že za pokus to stojí. A veru, mala pravdu. Ak tiež neviete, čo s cuketou, určite vyskúšajte tento recept.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- postrúhanú cuketu – 2 hrnčeky,
- kryštálový cukor (ja som použila trstinový) – 1 šálka,
- vajcia – 4 ks,
- polohrubá múka – 2 hrnčeky,
- strúhaný kokos – 1/2 hrnčeka,
- prášok do pečiva – 1/2 balíčka,
- kakao – 2 PL,
- vanilkový cukor – 1 balíček,
- sóda bikarbóna – 1 ČL,
- olej – 150 ml,
Po dopečení na vrch koláča
- džem – 4 PL (ja som použila domáci marhuľový),
- čokoláda na varenie – 1 ks,
- práškový cukor – 1 PL,
- voda – 2PL,
- kokos na posypanie
POSTUP
Pripravíme si misu, v ktorej budeme miešať cesto na koláčik. Najskôr vymiešame vajcia spolu s cukrom do peny. Ďalej pridáme postrúhanú cuketu (ktorú sme pred strúhaním ošúpali a vydlabali z nej zrniečka). Vmiešame ju do vajíčok s cukrom a pridáme kakao, vanilkový cukor a postupne aj múku spolu s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a strúhaným kokosom. Na záver prilejeme olej a všetko spolu dobre premiešame vareškou. Plech klasickej veľkosti si vytrieme maslom a vysypeme múkou (nepoužila som papier na pečenie, no kto chce, môže dať) a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Koláčik pečieme na 180°C po dobu 45 minút. Či je koláč upečený zistíme testom so špáradlom – pichneme do stredu koláča a ak bude špáradlo čisté, koláčik je hotový.
Upečený koláč necháme vychladnúť a následne ho natrieme džemom.
Polevu si pripravíme nasledovne. K dvom lyžiciam vody pridáme lyžicu práškového cukru, dáme zohriať a pridáme nalámanú čokoládu a odstavíme z plameňa. Dobre premiešame, až kým sa čokoláda neroztopí. Čokoládu natrieme na koláč s džemom a na záver ešte posypeme strúhaným kokosom a výborný cuketový koláč je na svete 🙂 .