Plnené cannelloni s ragú a bešamelom
Tento recept je podobný ako talianske lasagne, no ragú som tentokrát o niečo vylepšila. Kombinácia cestovín cannelloni, mäsovo-zeleninového ragú a bešamelu je proste vynikajúca. Veď posúďte sami 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY na CANNELLONI PLNENÉ S ragú
- cannelloni – 250 gramový balíček (v mojom bolo 20 ks)
- mleté mäso – mix hovädzieho a bravčového – 500 gramov,
- parmezán – 100 gramov,
- kúsok masla + olej na opraženie cibule
- cibuľa – 1 ks,
- cesnak – 2 strúčiky,
- mrkva – 1 ks,
- šampiňóny – 3 ks,
- stonkový zeler – 2 stonky,
- lúpané posekané paradajky – 800 gramov – ja som použila 2 tieto konzervy rajčín s bazalkou
ZÁKLADNÉ SUROVINY NA BEŠAMEL
- maslo – 25 gramov,
- múka – 25 gramov,
- mlieko – 300 ml,
- strúhaný syr – 150 gramov
- mletý muškátový oriešok – 1 ČL
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- sušená bazalka,
- oregano
POSTUP
Najskôr si pripravíme ragú. Cibuľu a cesnak si očistíme a nakrájame nadrobno. Do hlbšieho hrnca si dáme roztopiť kúsok masla spolu s olejom. Cibuľu a cesnak dáme opražiť a zatiaľ si nakrájame mrkvu, stonkový zeler a šampiňóny. Ja som ich pokrájala nadrobno, no kto chce, môže mrkvu aj nastrúhať. Všetko pridáme k orestovanej cibuli s cesnakom. Ďalej pridáme mleté mäso, ktoré sprudka osmahneme dohneda. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, bazalku a oregano. Na záver pridáme posekané rajčiny, dôkladne premiešame, podľa potreby podlejeme trochou vody a prikryté necháme dusiť približne 40 minút.
Keď sa nám ragú uvarí, pripravíme si bešamel. Do menšieho hrnca dáme roztopiť kúsok masla. Keď sa maslo roztopí, poprášime ho múkou, dôkladne premiešame a túto zmes zalejeme mliekom. Na slabom plameni počas stáleho miešania si pripravíme bešamel. Omáčka postupne začne byť hustejšia a hustejšia, nezabúdajme ju však neustále miešať, aby sa nám nevytvorili hrudky a omáčka sa nezačala lepiť na dno hrnca. Keď mlieko s múkou zhustne, pridáme nastrúhaný syr a muškátový oriešok. Premiešame, odstavíme z plameňa.
Pripravíme si zapekaciu misu. Jej dno vymažeme trochou masla a po celom povrchu nanesieme trocha omáčky (len tak aby bolo dno pekáča pokryté tenkou vrstvou omáčky). Jednotlivé cannelloni plníme postupne mäsovo-zeleninovým ragú a ukladáme na omáčku. Cannelloni plníme kávovou lyžičkou a ukladáme ich tesne vedľa seba jednu po druhej.
Po naplnení by nám malo zostať ešte trocha ragú, ktoré nanesieme po povrchu cestovín.
Na záver nanesieme vrstvu bešamelu, zapekaciu misu prikryjeme alobalom alebo vrchnákom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C po dobu 35 minút. Po tomto čase alobal odokryjeme, na bešamel nasypeme strúhaný parmezán a necháme zapiecť cca 10-15 minút podľa potreby.Plnené cannelloni s ragú a bešamelom necháme chvíľu stuhnúť, aby sa nám dali ľahšie naservírovať. Ospravedlňujem sa za fotky na tanieri, no naozaj neviem, ako takéto jedlo naložiť na tanier tak, aby vyzeralo vábivo a úhľadne 😀 No chuť je naozaj vynikajúca a nedá sa slovami opísať! 🙂 Veď vyskúšajte 😉