Tekvicový prívarok s hovädzím mäsom
Keď som spomenula manželovi, na čo mám chuť, pozeral na mňa, ako keby takúto kombináciu ešte nikdy predtým nejedol. A mala som pravdu. Tekvicový prívarok som varila už veľakrát, no nikdy nie s mäsom ako bonus 🙂 Na toto jedlo som naučená z domu – pamätám sa, ako som sa vždy tešila, keď mamina povedala, že na obed bude práve toto 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY na prívarok
- tekvica – 1 stredne veľká,
- mlieko plnotučné – 500 ml,
- smotana sladká – 1 kelímok,
- bobkový list – 2 ks,
- múka – 1 PL
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- celé čierne korenie,
- kryštálový cukor,
- ocot
NA hovädzie mäso na šťave potrebujeme
- hovädzie mäso – 400 gramov,
- cibuľa – 1 ks,
- bravčová masť alebo olej,
- múka – 2 PL
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- mletá červená paprika,
- mletá rasca
POSTUP
Najskôr si pripravíme hovädzie mäsko na šťave. Ja mám tlakový hrniec, takže som ho mala uvarené za cca 50 minút, až sa rozpadalo. Najskôr si na oleji alebo bravčovej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pokým sa cibuľa restuje, nakrájame si mäso na tenšie rezne. Nie je potrebné ich vyklepávať. Rezne osolíme, posypeme mletým čiernym korením a pridáme na opečenú cibuľu. Z oboch strán ich ešte zprudka opražíme, aby sa mäso zatiahlo. Mäso spolu s cibuľou posypeme mletou červenou paprikou, mletou rascou, prípadne ešte trochou soli a mletého čierneho korenia. Zalejeme 2 šálkami vody a necháme v tlakovom hrnci variť. Kto nemá tlakový hrniec, mäso sa mu bude dusiť o niečo dlhšie, mne to bez neho trvalo vždy niečo cez 2 hodiny.
Pokým sa mäso dusí, uvaríme si tekvicový prívarok. Tekvicu si ošúpeme, vydlabeme z nej zrniečka a nastrúhame ju na strúhadle nahrubo. Vložíme ju do hrnca, pridáme k bobkové listy, celé čierne korenie, soľ, pohár vody a prikryté dusíme cca 15 minút. Po tomto čase by tekvica mala dostatočne zmäknúť a môžeme k nej ďalej pridať mlieko. V sladkej smotane si rozmiešame hladkú múku a pridáme k prívarku. Necháme prevrieť, dochutíme kryštálovým cukrom, soľou a odstavíme z plameňa. Keď prívarok trocha vychladne, pridáme k nemu ocot – robíme tak preto až teraz, aby sme zabránili tomu, aby sa nám prívarok „zrazil“.
Mäso by sa nám zatiaľ už malo udusiť a zmäknúť. Na koniec šťavu ešte zahustíme hladkou múkou rozmiešanou v troche vody, ktorú prilejeme do hrnca a necháme ešte prevariť. Šťavu z mäsa ochutnáme a podľa potreby ešte dochutíme soľou, mletým čiernym korením, či mletou rascou.
Tekvicový prívarok s hovädzím mäsom podávame tak, že na tanier naložíme pár naberačiek tekvicového prívarku, na ktorý dáme naberačku hovädzieho mäska na šťave. Podávame s krajcom chleba.