Medajlóniky z bravčovej panenky v bylinkovo-cesnakovej marináde
Už ma nebaví táto zima a dostala som chuť na poriadnu grilovačku. A že sa to v zime nedá? Prečo nie?! Stačí mať doma elektrický gril a naložiť si mäsko do fajnovej marinády a deň je hneď krajší 😀 Nech sa páči, spravte si krajší deň aj vy! 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- bravčová panenka – 1 ks,
- zemiaky – menšej veľkosti – 1,5 kg
Na marinádu potrebujeme
- mleté čierne korenie,
- soľ,
- sušený majorán,
- sušený tymián,
- mletú červenú papriku,
- cesnak – 3-4 strúčiky,
- olivový olej
NA Dochutenie zemiakov
- olivový olej,
- korenie na americké zemiaky
POSTUP
Bravčovú panenku si nakrájame na medajlóniky, ktoré netreba vyklepávať tĺčíkom na mäso, keďže toto mäsko je veľmi jemné a poddajné, stačí jednotlivé kúsky jemne roztlačiť prstami a každý kúsok dochutiť soľou a mletým čiernym korením. Medajlóniky vložíme do malého hrnca alebo do hlbšej misky, či nádoby, ktorú vieme následne dobre uzatvoriť! Najskôr mäso zalejeme olivovým olejom podľa potreby. Ani pri koreninách neuvádzam množstvo, ospravedlňujem sa, ale marinády ozaj robím tak povediac „od oka“, proste sypem bylinky a koreniny, ktoré mi prídu pod ruku a ich množstvo odhadujem podľa potreby. K mäsu teda následne pridáme sušený majorán, sušený tymián, troška mletej červenej papriky pre farbu a pretlačíme k nemu aj strúčiky cesnaku. Môžme ešte jemne dochutiť mletým čiernym korením a soľou. Ak je treba, prilejeme ešte olej a všetko dôkladne premiešame. Takto dochutenú bravčovú panenku v uzatvorenej nádobe vložíme do chladničky a necháme marinovať, najlepšie cez noc, aby sa na mäsko nalepili všetky koreniny a pekne sa prepojili tie správne chute 🙂
Mäsko pripravujeme najlepšie na grile, my máme doma taký ten elektrický, do ktorého vložíme mäso, zatvoríme ho a za pár minút už máme hotovo. Ďalšou možnosťou je pripraviť medajlóniky na grilovacej panvici na sporáku. Ak nemáte ani takúto možnosť, pripravte si ich jednoducho na klasickej panvici, myslím, že tomu neuberie na chuti 🙂 Dôležité je mäso neopekať príliš dlho, panenke stačí ozaj pár minútiek z každej strany, aby zostala stále mäkká a šťavnatá. Ja ju nechávam v tom našom elektrickom grile zatvorenú cca 3-4 minútky a úplne to stačí.
Medajlóniky z bravčovej panenky v bylinkovo-cesnakovej marináde podávame s pečenými zemiakmi. My sme si k nim pripravili zemiaky v šupke s korením na americké zemiaky. Zemiaky som vyberala čo najmenšej veľkosti, len som ich poriadne umyla v teplej vode, nakrájala na štvrťky, rozložila na plech vystlaný s papierom na pečenie, pokvapkala olivovým olejom a posypala korením na americké zemiaky. Toto korenie, ktoré mám ja, obsahuje aj soľ, takže si treba dávať pozor, aké korenie kúpite, aby vás nenapadlo zemiaky okrem korenia ešte aj dosoliť a tým pádom ich presolíte. A prečo to asi hovorím? Lebo sa mi to už raz stalo 😀 Od vtedy radšej najskôr čítam zloženie koreninových zmesí a až potom keď tak dochucujem soľou. Zemiačiky pečieme v rúre cca 45 minút alebo podľa potreby a veľkosti zemiakov. Čo sa týka dressingu, nám najviach chutí so sladko-pikantnou chilli omáčkou, no fantázii sa medze nekladú. Vedela by som si k nej predstaviť aj nejaký podomácky vyrobený dressing z kyslej smotany a byliniek na štýl tzatziky.