Šťavnaté bravčové rezne
Bravčové rezne sme väčšinou zvykli piecť len tak okorenené, osolené, na cesnaku či cibuli. Neskôr mi môj priateľ povedal, že vie robiť skvelé obrátené rezne, ktoré sa najskôr obalia v strúhanke a neskôr vo vajíčku a následne sa vysmažia. Pozerám na neho, že čo to môže byť za výmysel, tie obrátené rezne… Potom som však natrafila na príjemnú variantu, ktorá je spojením klasického pečeného bravčového mäsa, na ktoré som zvyknutá a zároveň je to na štýl obráteného rezňa a dokonca veľmi šťavnaté a mäkkučké. Mňam, tuším sa mi znova zbiehajú slinky…
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE
- bravčové mäso – rezne, cca 500 gramov,
- cibuľa – 1 ks,
- strúčik cesnaku – 3 ks,
NA zálievku potrebujeme
- voda – 300 ml,
- horčica – 2 PL,
- kečup – 2 PL,
- worcestrová omáčka – 3 ČL (prípadne zameníme za sójovú omáčku alebo dáme z každej trošku),
- soľ – podľa chuti,
- mleté čierne korenie – podľa chuti,
- sladká paprika – podľa chuti,
- mletá rasca – podľa chuti
NA POMOC PRI obaľovaní a opekaní mäsa
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- strúhanka,
- vajíčko + troška mlieka,
- bravčovú masť/olej
POSTUP
Bravčové rezne si naklepeme, osolíme, okoreníme, následne obalíme v strúhanke a až potom vo vyšľahanom vajíčku s troškou mlieka. Takto obalené rezne prudko osmažíme na bravčovej masti z každej strany pekne do hneda.
Hotové rezne vložíme do zapekacej misy, či pekáča a ideme si pripraviť zálievku. Tú som robila v menšom hrnci. Na masti, prípadne oleji si speníme nakrájanú cibuľu, po chvílke pridáme pretlačený cesnak. Stiahneme z plameňa a pridáme vodu. Ďalej si pripravíme polievkovú i čajovú lyžičku a ideme na to. Pridáme horčicu, kečup, worcestrovú omáčku prípadne sójovú alebo obidve. Premiešame. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, sladkou paprikou, mletou rascou. Ja som dala z každého asi po jednej čajovej lyžičke, ale každý má rád iné, niekto viac slané, niekto viac korenisté, tak to nechám na vás. Takto pripravenú zálievku poriadne premiešame a nalejeme na pripravené mäso v pekáči.
Zakrytú misu (ja používam pekáč ktorý zakryjem alobalom) dusíme v rúre pri 180 stupňoch približne 45 minút a potom dáme odokryté ešte tak na 20 minút zapiecť.
Mäsko je krásne šťavnaté a mäkkučké – rozpadáva sa a tá zálievka tomu dodáva výbornú chuť, povedala by som, že tomuto jedlu nič nechýba. Hmm, vlastne chýba. Dobrá zemiaková kaša a zeleninová príloha, prípadne dusená červená kapusta, tak, ako sme si ju pripravili my.
PANVIČKA RADÍ
Recept na dusenú červenú kapustu k mäsu.
Na masti opražíme cibuľu, pridáme celú rascu, kryštálový cukor – asi 4 ČL (kto má ako rád, niekto má radšej sladšie, niekto kyselšie). Cukor skaramelizujeme (vytvorí sa taká lepkavá spojená hmota). Do hrnca ďalej nasypeme asi pol kg nasekanej červenej kapusty do ktorej ďalej pridáme 3 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie a 1 PL octu (podľa chuti). Keďže neviem zohnať slovenský ocot, použila som balsamico a nebol s tým problém, práveže sa nám zdá, že nám začína chutiť ešte viac, ako ten slovenský 😀
Poriadne všetko premiešame, podlejeme troška vodou a dusíme pod pokrievkou cca 45 minút. Podlievame vodou podľa potreby, aby sa nám kapusta nepripálila!