Slaninkový karfiol so zemiakmi
Kto nerád trávi veľa času pri sporáku (ja to nie som), tak sa určite poteší rýchlym ale chutným jedlám. Toto je jedno z nich. Kto má rád francúzske alebo rôzne varianty zapekaných zemiakov, príde si na svoje. A kto ľúbi zapekaný karfiol, tak sa poteší dvojnásobne. Kto je vegetarián, môže si toto jedlo zredukovať o slaninku, bude to však škoda, pretože práve tá mu dodáva tú úžasnú chuť. V spojení so syrom a smotanou, je to jedna báseň. Jedlo pripravené za pár minút, ktorého chuť vám však utkvie v pamäti omnoho dlhšie.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE
- zemiaky – 800 gramov,
- karfiól – 1 kg,
- smotana na šľahanie – 300 ml,
- slanina – 200 gramov,
- syr – 200 gramov,
- cibuľa – 1 veľká
NA dochutenie podľa svojej chuti
- mleté čierne korenie
POSTUP
Do väčšieho hrnca si dáme variť ošúpané, na kolieska nakrájané zemiaky. Medzi tým si môžeme pripraviť cibuľku so slaninkou. Do našej veselej panvičky si dáme troška oleja, na ktorom speníme jednu väčšiu cibuľu. Keď cibuľka začne chytať peknú zlatistú farbu, pridáme na kocky nakrájanú slaninu – takú dobrú, kde je poriadne veľa mäska, nejakú gazdovskú alebo oravskú. Približne 10 minút spolu popražíme, stiahneme z plameňa a odložíme si zatiaľ na neskôr.
Ak nám zemiaky ešte nezačali variť, môžeme si zatiaľ na tanier či do misky nastrúhať syr na hrubom strúhadle. Mne sa najlepšie strúha na tanieri.
Keď nám zemiaky začnú variť, po chvíľke pridáme na malé ružičky rozdelený karfiól a necháme spolu variť, pokým nebude všetko tak do polovičky uvarené. Scedíme a pripravíme si pekáč, respektíve zapekaciu misu.
Do zapekacej misy dáme vrstvu zemiakov s karfiolom. Ja som si karfiol ešte troška nakrájala na menšie kúsky. Kto chce, troška ich posype mletým čiernym korením, soľ však netreba vôbec dávať, keďže slanina aj syr budú dosť slané. Na túto vrstvu dáme polovičku zo slaninkovo-cibuľkovej zmesi, následne navrstvíme nastrúhaný syr a vylejeme polovičku smotany.
Urobíme ďalšiu vrstvu, teda znova dáme zemiaky s karfiólom, slaninu s cibuľkou, syr, smotanu.
Zapekaciu misu vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňoch približne 30 minút. Ja som ešte po pol hodinke pridala na vrch troška nastrúhaného syra a nechala ho vo vyhriatej rúre roztopiť po celom povrchu.
Panvička radí
K tomuto jedlu sa príjemne hodí troška zeleninového šalátu, alebo pre potešenie oka aspoň taká malá šalátová obloha. Priateľ mi síce povedal, že je to „zelenina so zeleninou“, ale nevadí. Veď predsa jeme aj očami a ja mám rada, keď je tanier pestrofarebný.
Scedená voda z varených zemiakov i karfiolu je výborným základom pre akúkoľvek zeleninovú polievku, má v sebe veľa vitamínov, preto si ju vždy odložím do zaváraninového pohára/pohárov a v chladničke takto vydrží aj viac dní, ak zrovna nemáme chuť variť polievku ihneď. Ja som z tejto vody raz urobila aj napríklad zeleninovú polievku so stonkovým zelerom.
A ešte jeden pohľad zblízka… 🙂