Hríbikové talianske rizoto
Vždy som si myslela, že rizoto, to je len taká suchá ryža zmiešaná s dusenou zeleninou a nejakými kúskami kuracieho mäsa, prípadne len so zbytkami z kuraťa, proste také jedlo o ničom. Až pokým som nenatrafila na pravé talianske rizoto v jednej talianskej reštaurácii. Vtedy mi spadla sánka dolu a rozhodla som sa pripraviť si niečo podobné aj doma. Hotové nebíčko v papuľke.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE
- ryža na rizoto – Arborio (ale iste sú aj iné druhy, treba pohľadať v obchode) – 350 gramov,
- maslo – 200 gramov,
- biele víno suché – 200 ml,
- cibuľa – stredne veľká – 1 ks,
- olivový olej – 0,5 dcl,
- sušené hríby – dubáky alebo kľudne aj mix nejakých iných hríbikov – 100 gramov,
- parmezán – 150 gramov,
- vývar – zeleninový alebo kurací – 3 deci, avšak toto množstvo sa ťažko odhaduje, záleží od potreby podlievania rizota
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
NA servírovanie
- pažítka alebo petržlenová vňať
POstup
Prvý krok, ktorý by sme mali urobiť, je namočiť si hríby a to takým spôsobom, že si ich vložíme do misky a zalejeme vriacou vodou, pričom by mali byť hríby komplet zakryté vodou. Takto namočené hríby necháme v miske približne 25 minút. Zatiaľ môžeme pripraviť ryžu.
Do hrnca si dáme roztopiť maslo a pridáme aj troška olivového oleja. Cibuľku si nakrájame na drobno a opražíme chvíľku na masle a oleji. Následne pridáme nepremytú ryžu, ktorú chvíľku popražíme, cca dve minútky stačí a zalejeme vývarom tak, aby sme zakryli celý povrch ryže. Po chvílke pridáme hríby, ktoré si scedíme pomocou sitka, vodu si však odložíme, nevylievame ju, výborne sa hodí na zalievanie rizota počas varenia.
Do hrnca okrem hríbov pridáme aj soľ a víno. Pri varení rizota musíme byť veľmi trpezliví, pretože ho treba neustále miešať a ryžu dusiť približne 25-30 minút (pokým nebude mäkká tak, ako ju máme radi), pričom ju treba podlievať vždy, kedy sa tekutina odparí. Na podlievanie sa vynikajúco hodí buď zeleninový alebo kurací vývar a taktiež je super použiť vodu, v ktorej sme mali namočené hríby.
Keďže v danom čase, kedy som sa rozhodla pripraviť toto rizoto, sme mali uvarenú kuraciu zeleninovú polievku, jednoducho som na zalievanie rizota použila zopár naberačiek tohto čistého vývaru (približne 3-4 naberačky, uvidíte však podľa potreby).
Keď je ryža dostatočne mäkká, pridáme kus masla, ktoré zamiešame do rizota a pridáme nastrúhaný parmezán.
Vďaka maslu a syru je toto rizoto úžasné krémové a jemné. Hríby mu dodávajú ten správny šmrnc a v pozadí môžeme cítiť jemný náznak bieleho vína, ktoré tento pokrm úžasne dopľňa a dáva tak zároveň krásnu bodku za vynaloženou prácou v kuchyni 🙂 .
Na tanieriku naložené rizotko dáme ešte troška nastrúhaného parmezánu a dozdobíme buď pažítkou alebo vňaťou.