Zeleninová polievka so stonkovým zelerom
Nedávno som sa na internete dočítala, aký je stonkový zeler zdraviu prospešný. Keďže zeler ľúbim a mala som chuť na polievku, spojila som príjemné s užitočným a chutné jedlo bolo na svete. Pozrite si aj vy recept na túto vitamínmi nabitú polievočku.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE
- mrkva – stredne veľká 1 ks,
- stonkový zeler – 3 stonky,
- brokolica a karfiól – zopár ružičiek,
- zemiaky – 1 väčší,
- maslo – 50 gramov
NA dochutenie podľa svojej chuti
- vegeta,
- zelerová vňať,
- čierne korenie celé
POSTUP
Na úvod poviem, že z daných surovín som spravila približne 3 litre polievky a použila som vodu z uvarených zemiakov, ktoré som si varila ako prílohu k pečenej treske, ktorú som mala odloženú v zaváraninovom pohári v chladničke a vodu z varených zemiakov a karfiólu, ktoré som použila do slaninkového karfiólu so zemiakmi 🙂 .
Túto vodu často vylievame a ani netušíme, aké vitamíny a živiny v sebe skrýva a ako sa dá skvelo zúžitkovať.
Do hrnca si dáme roztopiť maslo. Zatiaľ si nakrájame na drobné kúsky mrkvu a stonkový zeler, ktoré si podusíme na masle s pridaním cca 2 deci vody z varených zemiakov (alebo čistej vody) a dochutíme cca štyrmi guľôčkami čierneho korenia.
Keď máme mrkvu a kúsky stonkového zeleru polomäkké, pridáme zopár ružičiek brokolice a karfiólu a zalejeme zvyškom vody zo zemiakov. Prihodíme 1 väčší na kocky pokrájaný uvarený zemiak. Na záver pridáme nasekanú zelerovú vňať a dochutíme vegetou – ja som dala približne 2 čajové lyžičky a bohate to stačilo, keďže zelenina a voda zo zemiakov má dosť veľký podiel na chuti tejto polievky.