Škandinávsky ražný chlieb
Povedala som si, že keď už viem urobiť domáce rohlíky, bagetky i pletenky, tak predsa budem vedieť upiecť aj chlieb, no a keď budem vedieť upiecť chlieb, budem sa považovať za pokročilú kuchárku-pekárku 😀 Dnes som svoju výzvu prijala. Posúďte sami, či som ju zvládla dobre, alebo som zlyhala. Nechcem sa chváliť, ja si však myslím, že som to zvládla na jednotku 😀
Potrebujeme
Základné suroviny
- ražná múka – 250 gramov,
- pšeničná chlebová múka hladká – 200 gramov,
- plnotučné mlieko – 175 ml,
- voda – 175 ml,
- hnedý cukor – 2 PL,
- sušené droždie – 7 gramov,
- morská soľ – 1 PL,
- rasca celá – 2 ČL,
- slnečnicový olej – na potieranie
postup
Do menšieho hrnca si dáme mlieko, vodu a cukor. Pomaličky zohrievame a miešame, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Vtedy môžeme hrniec stiahnúť z plameňa a tekutinu naliať do misky. Do tekutiny vysypeme sáčok sušeného droždia, premiešame a necháme 10 minút prikryté utierkou. Po chvílke sa nám v miske na povrchu urobí pekná pena.
Ražnú i pšeničnú múku si dáme do misy, v ktorej budeme robiť cesto. Primiešame soľ a rascu. V strede si urobíme jamku, do ktorej vylejeme kvások (mlieko, voda, cukor, droždie) a poriadne premiešame vareškou a následne rukami miesime cesto na jemne pomúčenej pracovnej doske. Ak sa nám na ruky cesto lepí, jemne si ich natrieme olejom alebo opláchneme v teplej vode (dosť to pomáha) a s takto mokrými rukami sa nám bude s cestom oveľa lepšie pracovať 🙂
Vymiesené cesto vložíme do olejom vymastenej misy (ja ho vždy vkladám do tej istej, v ktorej som ho miesila), jeho povrch taktiež jemne potrieme olejom a takto pripravené cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na hodinu a pol kysnúť. Cesto by malo svoj objem minimálne zdvojnásobiť.
Keď nám cesto krásne vykyslo, opäť ho dáme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a minimálne minútku premiesime.
Pripravíme si formu na pečenie, do ktorej si vložíme papier na pečenie a cesto – buď to z neho vytvarujeme rukou okrúhly bochník alebo použijeme inú formu, ktorú máme k dispozícii – ja som napríklad použila tú istú pozdĺžnu formu, ktorú som použila aj na banánovník.
Na takto vytvarovanom chlebíku urobíme ostrým nožom 4 zárezy, opäť ho jemne potrieme olejom a necháme kysnúť ďalších 40 – 50 minút. Cesto by malo opäť zdvojnásobiť svoj objem.
Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov a do jej stredu vložíme chlieb. Pečieme 40 minút. Po upečení chlieb vytiahneme z rúry na mriežku, prikryjeme ho utierkou a necháme vychladnúť približne 20 minút. Podávame napríklad s avokádovou nátierkou 🙂