Zemiakovo-cuketové strapaté placky
Toto jedlo je taká varianta klasických zemiakových placiek – veľmi chutná, no má celkom zdĺhavú prípravu, čo sa týka strávenia času za sporákom pri pečení placiek na našej veselej panvičke (ale to je tak pri každých plackách 😛 ). Výsledok však určite stojí za to, preto sa netreba nechať odradiť 🙂 .
potrebujeme
základné suroviny
- zemiaky – veľké – 4 ks,
- cuketa – stredne veľká – 2 ks,
- cibuľa – veľká – 1 ks,
- vajíčko – 1 ks,
- cesnak – 2 strúčiky,
- hladká múka – 2 PL
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- majorán,
- mletá rasca
na pomoc pri varení
- bravčová masť alebo olej
postup
Pripravíme si väčšiu misu, do ktorej budeme dávať postupne všetky suroviny. Pre predstavu prikladám foto surovín, aby ste videli, koľko čoho akej veľkosti som použila, cesnak, múku a ani koreniny som nefotila 🙂 Z tohto množstva vychádza tak 10 ks stredne veľkých placiek.
Do veľkej misy si na strúhadle na syr nastrúhame zemiaky a cuketu. Ja som nastrúhala aj cibuľu, kto chce, tak si ju nakrája, to je jedno. Cesnak pretlačíme a vajíčko rozbijeme do misy. Pridáme 2 PL hladkej múky, viac nie je treba. Všetko poriadne premiešame, pridáme soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu a majoránku – zmes má krásne voňať touto bylinkou. Ešte raz premiešame a ideme na to.
Na panvicu si dáme bravčovú masť. Kto ju nemá, tak použije olej, no ja radšej používam živočíšny tuk. Následne polievkovou lyžicou naberáme zmes, ktorú rovnomerne rozložíme do stredu panvice, postláčame k sebe, aby sme mali všetko pekne spojené a aby sa nám opekala krásna placka. Keďže je vidno jednotlivé slížiky nastrúhanych zemiakov a cukety, nazvala som tieto placky „strapaté“. Placky pečieme pomaly na miernejšom plameni, aby sa stihli prepiecť i zvnútra, následne obrátime obrácačkou a opekáme i z druhej strany dochrumkava. Kto nechce mať placky mastné, tak ich vyberie na tanier vystlaný kuchynskými utierkami alebo servítkami, prípadne ich ešte prikryje ďalšími servítkami i zvrchu, aby vysali prebytočný tuk.
panvička radí
K plackám sa výborne hodí jogurtový dresing s čerstvým nadrobno nasekaným kôprom. Jednoducho si do misky pripravíme pár polievkových lyžíc kvalitného bieleho jogutu (grécky typ) a nasekáme čerstvý kôpor, ktorý primiešame do jogurtu.
A ešte jeden detail na záver 🙂