Strasanka
Strasanka je jedlo starých materí na Orave známe pod názvom „striasky“, na východe ako „strešenina“, na Liptove zasa tzv. „smetisko“. Tento pokrm sa podával v čase žatvy a poľných prác, kedy bolo treba rýchlo nakŕmiť hladné krky a hlavne ponúknuť im lacné ale najmä sýte jedlo. Je to jednoduchý ale za to veľmi chutný receptík. Nechajte sa inšpirovať.
potrebujeme
základné ingrediencie
- nové zemiaky – 1 kg,
- väčšiu cibuľu – 1 ks,
- bravčovú masť – podľa potreby,
- kyslú kapustú – 500 gramov,
- klobásku – jednu prípadne dve nožičky,
- údenú slaninku alebo údené mäsko – 200 gramov.
Na dochutenie podľa svojej chuti
- celú rascu,
- mletú papriku,
- mleté čierne korenie,
- soľ,
NA servírovanie
- kyslú smotanu
postup
Do hrnca si dáme variť nové zamiaky v šupke. Množstvo si samozrejme treba prispôsobiť podľa počtu osôb. Nám z tohto vyšiel chutný obedík pre dve dospelé osoby na dva dni.
Pokým pomocník v kuchyni šúpe a krája uvarené zemiačiky 🙂 , môžeme si na bravčovej masti vo väčšom hrnci opražiť nakrájanú cibuľu (komu ako chutí – buď na kolieska alebo na kocky). Keď už má cibuľka peknú zlatohnedú farbu, pridáme k nej kyslú kapustu (kto neľúbi veľmi kyslé, tak samozrejme môže kapustu „premývať“ pred tým, ako ju dá do hrnca, ja však kyslé ľúbim, takže nič nepremývam), ktorú dochutíme celou rascou, mletou paprikou, mletým čiernym korením a troška soľou – netreba to s ňou preháňať, keďže neskôr budeme pridávať klobásku a slaninku, ktoré samé o sebe obsahujú veľa soli.
Na panvicu si dáme ďalšiu cibuľku, ku ktorej pridáme nakrájanú slaninku alebo údeninu a klobásku. Opražíme podľa potreby. Takto opražené údeniny na cibuľke pridáme do hrnca s kyslou kapustou a na záver pridáme na kolieska nakrájané zemiaky.
Hrniec prikryjeme pokrievkou a poriadne s ním zatrasieme, aby sa nám všetky suroviny premiešali – preto ten názov „strasanka“.
PANVIČKA RADÍ
Toto sedliacke jedlo podávame na tanieri ozdobené kôpkou kyslej smotany. Ja som si ju na tanier zabudla pre účely foto dať a napadlo ma to, až keď som túto dobrôtku zjedla a pozrela sa na foto a zamyslela som sa: „Hmmm a kde je tá smotana?“ 😀 Na druhýkrát som to však napravila a dopriala som si 2 veľké lyžice tejto pochúťky a urobila som dobre – strasanka je s tým vynikajúca. Ak vám niečo zvýši na druhý deň, takto „odležané“ jedlo bude chutiť ešte lepšie, pretože všetky chute sa dokonale spoja a ponúknu vám tak nezabudnuteľný kulinársky zážitok.
greta
2. októbra 2015 @ 13:54
A cholesterolík nám porastie jedna radosť.tak len papkajme.
simonka
2. októbra 2015 @ 14:21
Keď to bude len raz za čas, tak si môžete dopriať aj na ten cholesterolík 🙂 Dobrú chuť.
Alena
2. októbra 2015 @ 14:45
U nás počas pôstu robíme verziu bez slaniny a klobásy. Aj tak je to dobré 🙂
simonka
2. októbra 2015 @ 14:47
Troška skromnejšie ale určite tiež chutné, aspoň pre toho, kto má rád kyslú kapustu tak, ako ja 😀
Lydia
2. októbra 2015 @ 19:04
nieco podobne som skusala aj ja kuchtit
simonka
12. septembra 2017 @ 14:21
A ako to dopadlo? 🙂