Polievka s pórom, ružičkovým kelom a maslovou tekvicou
Dnes som varila zapekané mleté mäso s pórom, ružičkovým kelom a mrkvou so zemiakmi, a keďže mi zostalo zopár kúskov ružičkového kelu a polovička póru (pretože bol dosť veľký, nepoužila som ho celý), rozhodla som sa spraviť polievku. Zo stola na mňa pozerala tekvička, tak som sa rozhodla troška zaexperimentovať a ďalšia nová, chutná polievka je na svete. Poďte si pozrieť môj receptík.
potrebujeme
základné suroviny
- pór – 1/2,
- ružičkový kel – 6 ks,
- tekvica maslová – stačí tak 1/4 (v Anglicku nazývaná butternut squash), ktorá vyzerá takto:
- maslo – kúsok,
- bobkový list – 1 ks,
- čierne korenie celé – 4 guľôčky,
- petržlenová vňať – ja používam kučeravý petržlen – posekaný – 1 PL
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- vegeta
postup
Pripravíme si hrniec – asi tak 3 litrový, do ktorého dáme roztopiť kus masla – dávam od oka, ale povedzme že cca 5-6 cm kúsok. Pór si nakrájame na kolieska a vložíme ho do hrnca s rozpáleným maslom a pár minút popražíme. Osolíme, okoreníme.
Pripravíme si ružičkový kel, ktorý nakrájame buď na polovičky alebo na štvrťky. Ja som ho pokrájala najskôr na polovičky ale potom ma napadlo, že lepšie to bude na tie menšie štvrťky – takže som nakoniec použila štvrťky. Síce foto je ešte s polovičkami, ale páči sa mi, preto ju sem dám 😀 .
Tekvicu si nastrúhame na strúhadle na syr. Stačí jej ozaj kúsok, pre predstavu pridávam foto. (v ľavom dolnom rohu je presne taký kúsok, ktorý som nastrúhala).
Ak sa pýtate, čo so zvyškom tekvice, tak ja som ju upiekla. Jednoducho ju vložíte na pekáč či do zapekacej misy, pokvapkáte olivovým olejom a pečiete odokryté na 200 stupňoch cca 40 minút.
Máme ju radi takú samotnú ale super je aj ako príloha…skoro ku všetkému 🙂 Upečená vyzerá potom takto…
Kto chce, tak si ju aj osolí či okorení, ja ju ľúbim samotnú 🙂
A teraz späť k receptu! 😀
Ružičkový kel spolu s tekvicou pridáme k póru, pridáme bobkový list, celé čierne korenie, chvíľu podusíme pod pokrievkou a následne zalejeme cca 2 litrami vody a na miernom plameni poodokryté varíme, pokým nám zelenina nezmäkne (tomu kelu a tekvici to chvíľu trvá, ale je to tak približne tých 35 minút).
Keď zelenina zmäkne, polievku dochutíme soľou, prípadne aj mletým čiernym korením či vegetou. Každý má rád iné koreniny, niekto preferuje vegetu, niekto soľ, nechám to na vás, ja som dala z každého rožka troška.
Uvarená polievka má zaujímavú chuť vďaka bobkovému listu, sladkastú chuť vďaka podusenému póru a tekvice a ružičkový kel celú tú chuť krásne doplní.