Mliečna polievka so zelenými strukmi
Takže, špenát som už uvarila a čo ďalej by sa hodilo konzumovať na Zelený štvrtok? Zelené fazuľové struky! Mňam. Milujem túto polievku a keďže som ju naposledy varila, keď ešte Veselá panvička nebola na svete, tak som ju s radosťou uvarila opäť a môžem sa s vami podeliť už aj o recept 🙂
potrebujeme
základné suroviny
- zelené fazuľové struky (alebo žlté 😀 ) – 300 gramov – či už mrazené alebo čerstvé,
- zemiaky – 250 gramov,
- cibuľa – 1 stredne veľká,
- cesnak – 2 strúčiky,
- maslo – kúsok na spenenie cibuľky,
- mlieko – polotučné alebo plnotučné – 250 ml,
- smotana na varenie – 100 ml,
- bujón zeleninový – 1, 5 litra,
- múka – hladká alebo celozrnná (ja som použila dokonca ražnú) – 3 PL,
- med alebo cukor – 4 ČL,
- citrón alebo ocot – 3 PL,
- muškátový oriešok – 1/2,
- čierne korenie celé – 4 – 5 guľôčok,
- bobkový list – 2 ks,
- soľ
postup
Zemiaky si očistíme, nakrájame na menšie kocky a dáme variť do osolenej vody do stredne veľkého hrnca. Pokým sa zemiaky budú variť, pripravíme si v podstate celú polievku.
Do väčšieho hrnca (aspoň 3 litrového) si dáme roztopiť maslo. Cibuľu si nakrájame na menšie kocky a vložíme ich do roztopeného masla a dusíme pár minút mierne poodokryté pokrievkou. Neskôr do spenenej cibuľky pridáme cesnak, či už pretlačený alebo nasekaný na drobné kúsky – tak som to urobila ja a do hrnca vysypeme struky. Ja som použila mrazené.
Ak máte zeleninový vývar (alebo aj kurací), ale teraz myslím ten ozajstný, tak bude super ho použiť. Ja som momentálne nemala, tak som použila bujón, ktorý je však veľmi dobrý a chutný, dokonca v sebe má kúsky zeleniny. V 1,5 l vriacej vody som nechala roztopiť 2 bujóny. Ja používam tieto.
Pripravený vývar vylejeme do hrnca so strukmi, pridáme bobkový list a celé čierne korenie a spolu zakryté (ale mierne poodokryté) pod pokrievkou necháme variť pár minút, pokým nám struky zmäknú. Zatiaľ by sme mali mať už zemiačiky uvarené, takže si ich scedíme a následne pridáme tesne pred dovarením strukov do polievky. Struky, i keď sú mrazené, netreba veľmi dlho variť, zmäknuté sú v prieberu 5-10 minút.
V miske si pripravíme mlieko, smotanu a múku – dôkladne vymiešanú. Ja som použila ražnú múku, keďže hladká sa mi minula – a vôbec to polievke neuškodilo. Zmes vylejeme do hrnca a necháme prevrieť. Odstavíme z plameňa a dochutíme – nastrúhame muškátový oriešok, pridáme med alebo cukor – ja som po prvýkrát skúsila pridať med a je to s ním výborné, takže odporúčam skúsiť tiež 🙂 Ďalej polievku „okyslíme“ citrónovou šťavou alebo octom. Viem, že klasická kuchyňa by asi použila automaticky kryštálový cukor a ocot, ale ja nie som klasická kuchyňa 😀 Preto som použila med a citrón. Mňam. Podľa potreby polievku dochutíme soľou. Ešte raz všetko pekne premiešame a môžeme podávať.