Koložvárska kapusta
Toto jedlo mám veľmi rada a už dlho som ho nejedla, tak som sa rozhodla, že si ho s priateľom uvaríme. Pátrala som po receptoch a zisťovala, ktorý sa najviac podobá na ten, ako ho poznám z domu od mojej mamičky. Potom som sa nechala inšpirovať receptom pani INGRID 🙂 Keďže každú sobotu chodím do školy, varenie zostalo nakoniec na môjho priateľa. Pozrite sa, ako to krásne zvládol 🙂
potrebujeme
základné suroviny
- kvasená kapusta – 1 kg,
- mleté mäso – 500 gramov (my sme použili mix 60 % hovädzieho a 40 % bravčového mäsa, väčšinou však ľudia dávajú čisto bravčové mäso – je to na vás),
- klobása – 225 gramov,
- ryža – 250 gramov,
- kyslá smotana – 300 ml,
- šľahačková smotana – cca 300 ml,
- vajíčko – 2 ks,
- cibuľa veľká – 2 ks,
- cesnak – cca 4 strúčiky,
- bravčová masť – na opekanie mäsa a cibule (prípadne olej)
na dochutenie podľa svojej chuti
- údená mletá červená paprika (alebo klasická),
- mleté čierne korenie,
- soľ,
- bobkový list – 2-3 ks (môže aj nemusí byť)
Postup
Najskôr si dáme variť ryžu, ktorú pripravíme podľa návodu na obale. Niekto ryžu varí tak, že ju najskôr opraží na cibuľke a potom zaleje vodou, niekto ju len rovno uvarí vo vode. Pre tento recept sa podľa nás hodí použiť druhú variantu, teda pripraviť ryžu tak, že na 1 a pol hrnčeka ryže pridáme do hrnca 2 hrnčeky vody, privedieme k varu, následne stiahneme plameň a varíme, pokým je ryža uvarená.
Na roztopenej bravčovej masti v druhom hrnci ďalej opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, ku ktorej následne pridáme kvasenú kapustu. Opäť podobne ako pri príprave ryže, každý má svoj spôsob prípravy kapusty. Niekto ju umýva, niekto nie. My ľúbime kyselé, takže som priateľovi povedala, aby kapustu moc nepremýval 😀 Kapustičku ochutíme mletou červenou paprikou, pridáme nasekaný cesnak (alebo ho pretlačíme – ako sa nám chce 😀 ), ďalej dochutíme mletým čiernym korením a troškou soli. Priateľ pridal na dusenie kapusty aj 2-3 lístky bobkového listu, nie je to však potrebné. Kapustu takto dusíme cca 15-20 minút.
Pripravíme si ďalší hrniec alebo hlbšiu panvicu, kde si dáme opäť roztopiť kúsok bravčovej masti (alebo kto používa olej, tak použije ten, ale my pri príprave takýchto jedál uprednostňujeme bravčovú masť). Na masti opražíme druhú na kocky nakrájanú cibuľu, do ktorej po pár minútkach pridáme mleté mäso, ktoré opekáme a dusíme, až kým nie je takmer hotové. Dochutíme údenou mletou červenou paprikou (alebo obyčajnou), soľou a mletým čiernym korením. Na záver pridáme na kolieska nakrájanú klobásku alebo údené mäsko – kto má na čo chuť.
Rúru si zapneme vyhriať na 180 stupňov Celzia. Pripravíme si zapekaciu misu alebo pekáč – my máme taký obdĺžnikového tvaru. Keďže mäso pustí dosť šťavy a je pripravované na masti a kapusta taktiež, tak zapekaciu misu nie je ani treba nejako vymazať masťou či olejom, ale kto chce, tak troška môže. Začíname vrstviť. Na dno dáme udusenú kapustu, na ňu dáme vrstvu ryže, následne vrstvu mäsa, na ktoré opäť dáme vrstvu kapusty.
Keď máme všetko navrstvené, pekáč vložíme do rúry na 20 minút, aby sa nám suroviny predpiekli. Za ten čas si pripravíme smotanovo-vajíčkovú zmes, ktorú vylejeme na kapustu. Jednoducho zmiešame kyslú a šľahačkovú smotanu s vajíčkami a po 20 minútach pečenia túto zmes vylejeme na poslednú kapustovú vrstvu a necháme ešte dopiecť ďalších 10 minút, aby sa nám na vrchu urobila pekná kôrka.
Toto jedlo je výborné aj na 2.-3 deň, ak samozrejme zostane. My, keďže sme dvaja a máme dosť veľký pekáč, tak nám vystačí toto množstvo aj na 3 dni, ale ja sa nesťažujem 🙂