Banánovník
Túto pochúťku som prvýkrát ochutnala tu v Anglicku. Najskôr som bola troška nesmelá a nevedela som, čo očakávať, no hneď na prvý hryz som si ho zamilovala. Je ľahučký, má úžasnú chuť, skvelo sa hodí ku káve či mlieku ale výborný je aj samotný. Ak máte po ruke dva prezreté banány a nemáte chuť ich už jesť, tento koláč je výborný spôsob ako ich zúžitkovať.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE
- maslo – 140 gramov,
- hnedý cukor – 70 gramov,
- vajíčka – 2 väčšie,
- polohrubá múka – 150 gramov,
- prášok do pečiva – 1 a pol ČL,
- prezreté banány – 2 ks,
NA dozdobenie môžete použiť
- lupienky zo sušených banánov,
- práškový cukor
POSTUP
V Anglicku sa dá kúpiť tzv. self-raising flour, po slovensky by sa to dalo preložiť ako „samorastúca múka“, ktorá v sebe už obsahuje prášok do pečiva. Tento recept som sa snažila prekonvertovať na slovenské pomery a teda namiesto mojej self-raising flour stačí použiť polohrubú múku a prášok do pečiva. Takže, ideme na to. Recept je veľmi jednoduchý.
V miske si necháme zmäknúť maslo. To rozotrieme vidličkou spolu s cukrom a vytvoríme hladkú hmotu. Čo sa týka cukru, ja vždy dávam menej, ako píšu v receptoch a vždy je to aj tak dosť sladké. Keďže v tomto recepte sú aj banány, ktoré sú sladké samé o sebe, netreba to s cukrom preháňať. Samozrejme, komu sa zdá moja gramáž cukru malá, tak si dá viac.. Prípadne skombinuje s kryštálovým cukrom – bielym. Alebo ma ako alternatíva napadol ešte med…
Pridáme vajíčka a do zmesi zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver pridáme 2 zrelé banány, ktoré rozmačkáme vidličkou. Poriadne vymiešame, no keď nám v ceste zostanú malé kúsky banánu, nič sa nedeje, ja som to tiež tak nechala a nebolo to na škodu.
Pozdĺžnu formu si vymastíme rozpusteným maslom a vylejeme do nej pripravené husté cesto. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne 35 minút – treba si to sledovať podľa seba.
Upečený koláč vyberieme a necháme ho troška vychladnúť. Z formy by sa mal ľahko vyklopiť.
PANVIČKA RADÍ
V originál recepte koláč poliali práškovým cukrom zmiešaným s troškou vody a dozdobili banánovými chipsami. Ja som ho nezdobila ničím, nemám kúpený práškový cukor, totiž nevedela som ho doteraz zohnať v obchode, lebo som nevedela pod akým názvom ho mám hľadať. Už som si to však zistila, je to vraj „icing sugar“. „Icing“ znamená „poleva“, no ale kto mal vedieť, že tak nazývajú práškový cukor?
Ďalšou alternatívou je posypať koláč preosiatým práškovým cukrom, teda bez nejakej polevy. My sme si ho vychutnali aj samotný, bez polevy či posýpky. Namiesto toho som si ozdobila aspoň tácku, na ktorej som koláčik podávala, a to roztopenou čokoládou 🙂