Chilli con carne s basmati ryžou
Toto jedlo som už raz dávnejšie varila, keď ešte Veselá panvička neexistovala, no a keď som pár dní dozadu premýšľala, čo uvariť, napadol ma tento recept a ihneď za tým som sa potešila, že ho môžem potom konečne pridať aj sem, pre vás, takže… 🙂
potrebujeme
základné suroviny
- veľká cibuľa – 1 ks,
- červená hrubá paprika – 1 ks,
- cesnak – 2 strúčiky,
- hovädzie mleté mäso – 500 gramov,
- rajčiny v plechovke – kúsky – 400 gramov,
- rajčinový pretlak/hustá rajčinová pasta – 2 PL,
- červené fazule v náleve – 400 gramov,
- olivový olej – 2 PL,
- mletá červená paprika – 1 PL,
- mletá rasca – 1 PL,
- hovädzí bujón – 1 kocka,
- cukor – 1 ČL,
- sušený majorán – 1 ČL
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- mleté chilli
na servírovanie
- ryža basmati alebo iný druh ryže – podľa počtu osôb,
- kyslá smotana – zopár PL
postup
Na pohľad možno surovinami zložitejší recept, avšak na prípravu veľmi jednoduchý. Na začiatku si pripravíme zeleninu. Cibuľu nakrájame na kocky a vložíme do misky (alebo odložíme niekde nabok, aby sme mali miesto na doštičke). Ďalej si na doštičke prekrojíme papriku, ktorú očistíme, zbavíme zrniečok a nakrájame taktiež na kocky. Očistené strúčiky cesnaku si pokrájame nadrobno.
Do väčšieho hrnca (alebo veeeeľmi hlbokej panvice) si dáme rozpáliť olej, do ktorého po 2 minútkach pridáme cibuľu a za občasného miešania na miernom plameni opekáme cca 5 minút, až kým nezačne chytať cibuľka zlatistú farbu. Následne k cibuli pridáme nasekaný cesnak, nakocky nakrájanú papriku a koreniny: mletú červenú papriku, mletú rascu a mleté chilli. Zmes dôkladne premiešame a za občasného miešania ešte 5 minút popražíme.
Plameň vytiahneme na najvyšší stupeň a do hrnca pridáme mäso, ktoré by malo začať „syčať“. Mäso od seba pooddeľujeme vareškou a premiešavame a sprudka opekáme, až pokým nie sú všetky kúsky hnedé, teda dôkladne prepečené na povrchu. Malo by to trvať tak cca 5 minút.
Hovädzí bujón si rozdrobíme v 300 ml horúcej vody a túto zmes pridáme k mäsu. Následne pridáme konzervu rajčín, majorán a cukor. Dôkladne dochutíme soľou a mletým čiernym korením, pridáme rajčinovú pastu/pretlak a všetko spolu premiešame.
Zmes v hrnci privedieme k varu, ešte raz premiešame, následne stíšime plameň na najslabší stupeň, hrniec zakryjeme pokrievkou a všetko spolu takto dusíme 20 minút. Občas treba skontrolovať, či sa nám zmes na dne hrnca nepripaľuje a nevysychá – ak je treba, dolejeme trošičku vody.
Po 20 minútach hrniec odokryjeme. Červené fazuľky z konzervy si scedíme cez sitko, opláchneme čistou vodou a pridáme do hrnca. Opäť všetko privedieme k varu a odokryté ešte dovaríme po dobu 10 minút. Počas toho ochutnáme jemne vareškou šťavu a podľa potreby dochutíme podľa seba, či už pridaním chilli, soli, korenia, papriky atď. Jedlo odstavíme z plameňa a hrniec prikrytý pokrievkou necháme ešte 10 minút odstáť. Pri Chilli con carne je to veľmi dôležité, pretože to umožňuje dôkladne uvoľniť všetky chute a spojiť ich dokopy.
Hotové a oddýchnuté Chilli con carne servírujeme s jednoducho uvarenou ryžou (nemusí byť ochutená, keďže toto jedlo je plné rôznych chutí samo o sebe). Ja varím Basmati ryžu vo vode, ktorú vždy pred varením nechám namočenú vo vode 30 minút, následne ju scedím a pridám do hrnca s vriacou vodou. Na šálku ryže dávam 1,5 šálky vody. Po pridaní ryže do vriacej vody, ryžu opäť privedieme k varu (pod pokrievkou) a od tej doby na miernom plameni dusíme zakryté asi 12 minút.
Na naservírovanú ryžu s Chilli con carne pridáme polievkovou lyžicou kôpku kyslej smotany a môžeme podávať 🙂