Citrusovo-bylinkové kuracie stehná s pečenou zeleninou
Keďže sa snažíme s priateľom zdravšie stravovať, hľadala som nejaké diétnejšie recepty a zaujili ma tieto kuracie stehná. Ako prílohu k nim som zvolila pečenú zeleninu, keďže zemiaky alebo ryža by nebola moc diétna varianta. Výborne sme si pochutili a aj keď recept na kuracie stehná nie je priamo z mojej hlavy, rozhodla som sa ho aj napriek tomu zdokumentovať a podeliť sa s vami o tento skvelý tip na obed či večeru. Nech sa páči, tu je receptík.
potrebujeme
základné suroviny
- kuracie stehná – 4 ks
na marinádu potrebujeme
- pomaranč – 2 ks,
- citrón – 2 ks,
- cesnak – 4 strúčiky,
- med – 2 ČL,
- olivový olej – 2 PL,
- mletá červená paprika – 2 ČL,
- čerstvý rozmarín – 4 vetvičky,
- čerstvý tymián – 4 vetvičky,
- mleté čierne korenie,
- soľ
na pečenú zeleninu potrebujeme
- stredne veľká cuketa – 3 ks,
- baklažán – 2 ks,
- červená hrubá paprika – 1 ks,
- žltá hrubá paprika – 1 ks,
- mleté čierne korenie,
- soľ,
- olivový olej
postup
Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia a pripravíme si kuracie stehná. Umyjeme ich a z oboch strán osolíme. Následne ich vložíme do pekáča. V malej miske si pripravíme marinádu. Do misky postupne pridávame všetky suroviny, t.j. olivový olej, ďalej pridáme pretlačený cesnak, vyžmýkame 1 citrón a 1 pomaranč, pridáme pretlačený cesnak, med, nasekané bylinky – rozmarín a tymián a dochutíme koreninami – mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením a soľou. Dôkladne premiešame a túto zmes navrstvíme lyžicou na kuracie stehná. Druhý pomaranč a citrón si pokrájame na kolieska a poukladáme na mäso. Všetko spolu pečieme približne hodinu – hodinu a pol.Podávame s pečenou zeleninou, ktorú pripravíme veľmi jednoducho. Najskôr si pripravíme plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Cukety a baklažány si dôkladne umyjeme – nešúpeme ich, len ich pokrájame na hrubšie a väčšie kusy a vložíme na plech. Ďalej si očistíme papriky, ktoré taktiež nakrájame na väčšie kúsky a pridáme k cukete a baklažánu. Zeleninu jemne posypeme mletým čiernym korením a soľou a pokvapkáme olivovým olejom. Všetko som spolu piekla približne na 200 stupňoch približne pol hodinu.Takto vyzerá mäsko, keď je upečené…Nech sa páči, môžeme servírovať 🙂