Čučoriedkovo-banánový chlebíček
Recept na banánový chlebíček tu už mám (môžete sa naň prekliknúť po kliknutí na slovko Banánovník), no tento je o niečo vylepšený a omnoho šťavnatejší. Vynikajúco sa hodí k poobednej kávičke a vtedy, keď máte chuť na niečo sladké, no nie príliš presladené a nechce sa vám dlhé hodiny vypekať rôzne zložité koláče či zákusky. Nech sa páči, tu je recept.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- múka hladká – 40 gramov,
- múka polohrubá – 260 gramov,
- prášok do pečiva – 1 a pol ČL,
- hnedý cukor – 140 gramov,
- mlieko – 125 ml,
- vajíčko – 2 ks,
- banány – 3-4 ks,
- vanilkový cukor – 1 sáčok,
- maslo – 50 gramov + troška na vymastenie formy,
- čučoriedky – 1 šálka
POSTUP
V Anglicku sa dá kúpiť tzv. self-raising flour, po slovensky by sa to dalo preložiť ako “samorastúca múka”, ktorá v sebe už obsahuje prášok do pečiva a svojou hrúbkou je ako polohrubá múka. Tento recept som sa snažila prekonvertovať na slovenské pomery a teda namiesto mojej self-raising flour stačí použiť polohrubú múku a prášok do pečiva. Takže, ideme na to. Recept je veľmi jednoduchý ako som už v úvode sľúbila. Na začiatok si zapneme rúru, ktorú dáme vyhriať na 180 stupňov Celzia.
Do väčšej misky si preosejeme múku – hladkú aj polohrubú a primiešame k nej aj hnedý cukor a prášok do pečiva. V menšej miske si zmiešame zvyšok surovín. Banány nalámeme na menšie kúsky, ktoré rozmačkáme vidličkou. Ďalej k nim pridáme mlieko, vajíčka, vanilkový cukor a roztopené maslo, ktoré sme si pred tým nechali rozpustiť v mikrovlnke alebo na sporáku. Na záver k zmesi pridáme čučoriedky a všetko primiešame ku sypkým surovinám vo väčšej miske.
Pripravíme si formu na chlebík (obdĺžnikového tvaru o rozmeroch cca 20 x 10 cm), ktorú vymažeme zvyškom roztopeného masla. Do maslom vymazanej formy nalejeme tuhé cesto, ktoré pekne zarovnáme. Keď už máme vyhriatu rúru, môžeme do nej dať koláčik upiecť. Ja som ho piekla presných 50 minút (po 35 minútach som bola skontrolovať, či mi nepripeká a keď som videla, že je ešte dosť bledý, nechala som ho piecť ďalších 15 minút). Do koláča pichneme špáratko a keď nám zostane čisté, koláčik je hotový. Po upečení ho necháme ešte chvíľku vychladnúť vo forme (cca 5 minút) a následne ho vyklopíme – najlepšie na mriežku, aby nám vychladol úplne a zo spodku sa nezaparil.
Tento čučoriedkovo-banánový chlebíček je veľmi šťavnatý a nie je ani príliš sladký. Kto má rád sladšie koláče, odporúčam pridať o niečo viac cukru. Nám vyhovoval tak, ako je 🙂 Koláčik v reze vyzerá takto: A takto sme si na ňom pochutnali k poobednej kávičke (z domáceho espresso & cappuccino stroja 😛 )