Cuketový nákyp
Keďže tento rok sme mali bohatú úrodu cukety, skúšala som z nej slané i sladké recepty (recept na sladký cuketový koláč s kokosom nájdete TU.) Tento cuketový nákyp môžete podávať buď ako hlavné jedlo alebo len tak ako pochúťku, keď na vás príde hlad 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- cuketa – 500 gramov,
- tvrdý syr – 200 gramov,
- jarná cibuľka – 3 ks,
- klobása – 1 nožička,
- rajčina – 2 ks,
- vajce – 3 ks,
- kyslá smotana alebo biely jogurt – 1 kelímok,
- olej – 1 dcl,
- polohrubá múka na zahustenie – cca 2-3 PL,
- prášok do pečiva – 1 ks,
- cesnak – 2 strúčiky,
- maslo na vymazanie a strúhanka na vysypanie plechu
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- vegeta,
- petržlenová vňať
POSTUP
Pekáč alebo plech, v ktorom budeme cuketový nákyp piecť si vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Pripravíme si misu. Cuketu ošúpeme a vydlabeme z nej vnútro (ak je mladá, ako som mala ja, netreba ju šúpať ani vydlabávať) a nastrúhame ju na strúhadle na hrubo. Ďalej k nej pridáme polovicu nastrúhaného syra (zvyšok si necháme na posypanie navrch), najemno nakrájanú mladú cibuľku, na kocky nakrájanú nožičku klobásy, kyslú smotanu/biely jogurt, vajcia, na kocky nakrájanú rajčinu a pretlačené strúčiky cesnaku. Ďalej pridáme prášok do pečiva, olej, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať (alebo sušenú), dochutíme soľou, mletým čiernym korením, vegetou. Zmes zahustíme polohrubou múkou a všetko spolu poriadne premiešame. Nákyp dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C po dobu cca 1 hodiny.Pár minút pred koncom pridáme na nákyp zvyšok strúhaného syra a necháme ho zapiecť do chrumkava. Podávame buď ako hlavné jedlo s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom alebo len tak ako olovrant 🙂