Farebný zeleninkový šalátik
Ďalši zo zbierky receptov od pani ZUZANKY 🙂 Keďže ja zbožňujem šaláty v akejkoľvek podobe a v poslednom čase som si zvykla piecť domáci chlebík, s radosťou vyskúšam každú novú inšpiráciu a obmenu verzií šalátov, ktoré už poznám. Tento je zasa niečím zaujímavý a jedinečný. Nech sa páči, vyskúšajte si ho doma pripraviť aj vy.
potrebujeme
základné suroviny
- čínska kapusta – 1 ks,
- rajčiny – stredne veľké 2-3 ks,
- reďkovka – zväzok (cca 6-8 kúskov),
- paprika červená hrubá – 1 ks,
- paprika žltá hrubá – 1 ks,
- sterilizovaná kukurica – 1 malá konzerva,
- sterilizovaný hrášok – 1 malá konzerva,
- kyslá smotana – 250 gramov,
- syr balkánskeho typu – 150 gramov,
- tvrdý syr – 150 gramov,
- horčica – 1 PL,
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- cesnak
postup
Tento postup bude veľmi stručný a jasný, pretože tu nie je veľmi čo riešiť a vysvetľovať, takže, pripravíme si veľkú misu, v ktorej sa nám šalátik bude najlepšie miešať a ideme na to…
Čínsku kapustičku si nakrájame na pásiky a dáme do misy. Rajčiny a farebné papriky si nakrájame na menšie kúsky – kto má ako rád, mne to najviac chutí, keď je to pokrájané na čo najmenšie kúsočky, takže sa s tým troška babrem a krájam a krájam 😀 . Pani Zuzanka mi dala tip, že redkvičky strúha na strúhadle, takže som sa nechala inšpirovať a urobila to tak isto, ale je to na vás, môžete ich klasicky pokrájať tak, ako zvyšok zeleniny. Pokrájanú zeleninu vložíme do misy a pridáme scedenú kukuricu a hrášok.
Ďalej si pripravíme syr. Tvrdý syr – Eidam alebo akýkoľvek iný (ja používam Cheddar, lebo ten tu v Anglicku fičí a moc ho ľúbime 🙂 ) si nastrúhame do misy ku zelenine. Syr balkánskeho typu stačí jednoducho rozdrobiť prstami, keďže je mäkký a netreba ho ani krájať.
Ďalej ku všetkému pridáme kelímok kyslej smotany, horčicu a do šalátu pretlačíme cesnak podľa chuti (najskôr som pretlačila 3 strúčiky ale zdalo sa mi to málo a keďže cesnak ľúbim a nemám s ním problém, tak som doložila ešte 2 menšie strúčiky).
Šalátik dochutíme podľa potreby soľou a mletým čiernym korením, dôkladne premiešame a dáme zachladiť do chladničky. Neskôr podávame ozdobený petržlenovou vňaťou 🙂Keďže som k šalátiku nepripravovala žiadne mäso, tak som upiekla aspoň výborný domáci chlebík 🙂