Fašírkové guľky s americkými zemiakmi a šalátom s gréckym syrom
Toto jedlo nie je náročné na suroviny ani peňaženku a je veľmi chutné a netreba ani stráviť dlhé hodiny pri sporáku – čo viac si žena môže priať? 🙂 Nebudem zdržovať zbytočnými komentármi, veď pozrite sa na to a zhodnoťte, či stojí za to uvariť ho na nedeľný obed pre vás a vašu polovičku (prípadne deti, ktoré ja ešte nemám 🙂 ).
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY na fašírkové guľky
- mleté bravčové mäso – 350 gramov,
- cesnak – 4 strúčiky,
- kúsok starého pečiva (ja som použila 2 plátky celozrnného toastového chleba),
- vajíčko – 2 ks,
- strúhanka na obaľovanie guličiek
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- mletá červená paprika,
- čerstvá petržlenová vňať – za hrsť,
- oregano
ZÁKLADNÉ SUROVINY NA Americké zemiaky
- zemiaky – 500 gramov
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- sušený rozmarín,
- olivový olej,
- mletá červená paprika (najlepšie údená ale môže byť aj klasická)
ZÁKLADNÉ SUROVINY NA zeleninový Šalát
- rajčiny – 4 ks,
- uhorka – 1/2 ks,
- reďkovky – 5-7 ks,
- ľadový šalát – 1 ks,
- cibuľa – menšia 1 ks alebo 1/2 z veľkej,
- grécky syr Feta – 1 ks,
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- citrónová šťava – z 1/2 citrónu
POSTUP
1. Fašírkové guľky
Najskôr si pripravíme fašírkové guľky. Do väčšej misy skombinujeme všetky suroviny, ktoré dôkladne premiešame. Najskôr si teda pripravíme mleté mäso, ku ktorému pridáme vajíčka, pretlačený cesnak (ja ho radšej strúham na takom maličkom strúhadielku), pridáme nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a ja som pridala aj troška oregana pre osvieženie chuti. Všetko dôkladne premiešame. Mne sa zmes zdala celkom riedka, takže som ju zahustila natrhaným kúskom pečiva a premiešala ešte raz (konkrétne som použila 2 plátky celozrnného toastového chleba a dobre som urobila – guľky po upečení zostali pekne nadýchané a chutilo nám to tak).
Zo zmesi tvarujeme guľky vo veľkosti asi ping-pongovej loptičky, obaľujeme ich v strúhanke a následne ukladáme na pekáč či plech. Mne z daného množstva vyšlo 16 ks guľôčok (na jednu porciu sme potom každý zjedli cca 4 ks, takže sme mali obed na 2 dni pre 2 osoby 🙂 ). Obalené guličky dáme do rúry piecť približne na 180 stupňov Celzia. Po 25 minútach som guľky bola obrátiť, nech sa prepečú aj z druhej strany a piekla ďalších 25 minút, dokopy som ich teda piekla cca 50 minút, vy uvidíte však podľa svojej rúry a záleží aj na vás, ako veľmi prepečené fašírky máte radi :-).
2. Americké zemiaky
Keďže máme malú rúru, musela som najskôr upiecť guľky a následne som išla piecť americké zemiaky, komu sa však zmestia 2 plechy/pekáče, môže obidve veci robiť súčasne. Zemiaky, vhodné na pečenie si dôkladne umyjeme vo vode, nakrájame na štvrťky, osušíme utierkou, aby sme ich zbavili prebytočnej vody, vložíme do veľkej misy, polejeme olivovým olejom, posypeme soľou, sušeným rozmarínom (čerstvý by bol určite lepší, tak ak máte takúto možnosť, použite čerstvý, ja som však mala po ruke len sušený) a mletou červenou paprikou (my kupujeme klasickú ale aj údenú – takže som použila údenú a zemiačikom to dalo výborný údený šmrnc 🙂 ). Všetko dôkladne premiešame tak, aby sa každá štvrťka zemiačika obalila v „marináde“. Pripravíme si plech (mne stačil väčší pekáč) a obalené zemiaky do neho nasypeme. Pečieme pri 200 stupňoch približne hodinu – podobne ako pri mäsových guľkách je dobré v polovičke pečenia zemiaky premiešať, aby sa poriadne prepiekli z každej strany.
3. Zeleninový šalát s gréckym syrom
Pokým sa nám pečú americké zemiaky, pripravíme si šalátik. Zeleninu nakrájame tak, ako nám chutí, či už na menšie alebo väčšie kusy. Všetko spolu vložíme do misy, pridáme nadrobený syr gréckeho typu, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Poriadne premiešame a dáme do chladničky zachladiť.
Keďže som už vyššie v bode 2. písala, že máme malú rúru a musela som najskôr upiecť mäsové guľky a až potom zemiaky, je logické, že pokým sa zemiaky upiekli, mäsové guľky vychladli. Preto som ich ku koncu pečenia zemiakov – cca 15 minút pred koncom pridala ku zemiakom, aby sa zohriali a mohla sa podávať teplá večera 🙂
Servírujeme spolu so zeleninovým šalátom a ja som k nemu ešte dorobila aj šampiňóny restované na masle – cca 5 ks šampiňónov som umyla, nakrájala na štvrťky, na panvici roztopila kus masla a nakrájané šampiňóny restovala približne 5 minút.