Fazuľová polievka so slížami
Ďalšia z mojich fazuľových polievok, tentokrát s paprikovou zápražkou a hrubými rezancami tak, ako to máme radi my 🙂 Tejto polievky sa neviem nikdy prejesť a dokážem ju konzumovať ako hlavné jedlo, pekne plný tanier hustej polievky, až v nej lyžica stojí 🙂 Ale dosť bolo rečí, poďme si ju radšej uvariť!
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- červená fazuľa – 350 gramov,
- mrkva – 3 ks,
- petržlen – 2 ks,
- kúsok zeleru,
- kaleráb – 1 ks,
- klobása – 1 nožička,
- cibuľa – 1 ks,
- zemiaky – 3 ks (veľké),500 gramov,
- bobkový list – 2 ks,
- mletá červená paprika – 2 PL,
- múka – 2 PL,
- olej
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- celé čierne korenie,
- petržlenová vňať
POSTUP
Fazuľu si deň vopred namočíme do misky s vodou, najlepšie cez noc a tá do rána všetku vodu vypije. Pripravíme si veľký hrniec, do ktorého dáme variť fazuľu spolu s bobkovými listami, celým čiernym korením a pridáme aj na hrubšie kolieska nakrájanú klobásku. Zatiaľ si nakrájame koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb na menšie kocky. Keď je fazuľa polomäkká, pridáme k nej túto nakrájanú zeleninu spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a polievku necháme ďalej variť. Zemiaky si očistíme a taktiež nakrájame na menšie kocky. Ja zemiaky nepridávam do hrnca rovno s koreňovou zeleninou, keďže tej podľa mňa trvá predsa len trocha dlhšie, než zmäkne, narozdiel od zemiakov. Preto ich pridávam až neskôr, keď už je fazuľa a zelenina mäkká. Keď už sú aj zemiaky uvarené, polievku dochutíme soľou a mletým čiernym korením a pripravíme si zápražku.
Cibuľu si nakrájame nadrobno. Do menšieho hrnca dáme rozpáliť olej, na ktorom cibuľu opražíme. Plameň na sporáku stiahneme na najslabší stupeň, opraženú cibuľu posypeme mletou červenou paprikou, pridáme múku a zmes zalejeme trochou studenej vody. Poriadne vymiešame, aby sme vytvorili hustú pastu, najlepšie bez hrudiek. Túto zmes pridáme do vriacej polievky a dôkladne zamiešame. Fazuľová polievka sa nám takto krásne zahustí.
K fazuľovej polievke sa najlepšie hodia hrubé rezance. K ich výrobe som sa zatiaľ nedopracovala, takže zatiaľ konzumujeme len tie kupované. Do taniera dáme uvarené rezance, na ktoré servírujeme polievku 🙂