Guacamole
Mala som chuť na niečo z avokáda, no klasickú avokádovú nátierku už mám odskúšanú (recept nájdete TU) a tak som sa rozhodla ju doplniť o pár surovín a vykúzliť z toho guacamole. Na guacamole som našla rôzne recepty, niekde bolo s cesnakom, niekde s červenou cibuľou, očividne existujú rôzne verzie. Pozrite sa na moje guacamole 🙂
potrebujeme
základné suroviny
- avokádo zrelé – 2 ks,
- limetka – 1 ks,
- jarná cibuľka – 2 ks,
- čerstvý koriander – za hrsť (podľa chuti – lebo je dosť výrazný a nie každému chutí),
- cherry paradajky – 5 ks,
- chilli paprička – 1 malá,
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie
Postup
Postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Chilli papričku si rozrežeme na polovicu pozdĺžne a zbavíme ju zrniečok. Takto očistenú chilli papričku posekáme na drobné kúsky a vložíme do misky. Avokádo si rozrežeme taktiež pozdĺžne, vyberiem kôstku, ktorú si odložíme na bok a dužinu vydlabeme do misky pomocou veľkej lyžice. Toto isté opakujeme aj s druhým avokádom. Ďalej si do misky vyžmýkame šťavu z jednej limetky, pridáme nadrobno nasekaný čerstvý koriander, nakrájané cherry paradajky a nadrobno nasekanú jarnú cibuľku spolu so zelenou časťou. Zmes dochutíme soľou a mletým čiernym korením a všetko dôkladne vymiešame vidličkou. Avokádo – keď je dostatočne zrelé, tak je mäkké a ľahko sa rozmačká, treba byť len troška trpezlivý.
Guacamole podávame buď s tortilla chipsami, krekrami, knäckebröt chlebíkmi alebo len tak na hrianku či celozrnný chlebík. Ja som ho dala zatiaľ do chladničky, takže preto zatiaľ len takáto foto v miske 🙂 PS: Ak guacamole nejdeme ihneď konzumovať, odporúča sa do neho vložiť naspäť vybraté kôstky z avokáda, zakryť ho potravinovou fóliou, aby sa zabránilo prístupu vzduchu a avokádo nesčernelo.