Guľôčky z mletého mäsa s rajčinovou omáčkou a kuskusom
Často sa mi stáva, že mi v chladničke zostanú nejaké suroviny, ktoré som nespotrebovala a neviem čo s nimi. Vždy si nakoniec ale nejako poradím a občas z toho vznikne aj fajn recept. Naposledy sa mi to stalo s fašírkovým mäsom (keďže som si zarobila veľa zmesi a urobila som len 1 fašírku, zvyšok mi zostal). Z predošlého dňa mi zostal kuskus, ktorý sme jedli s rybou. Nuž, čo s tým? Ahá, už viem! 🙂
potrebujeme
základné suroviny na guličky z mletého mäsa
Na guličky som použila zarobené fašírkové mäso, ktoré mi zostalo nespotrebované pri výrobe fašírok na ktoré recept nájdete TU. Po upravení receptu pre účely výroby mäsových guličiek, by množstvo surovín vyzeralo potom približne takto:
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE
- bravčové mäso mleté – 350 gramov,
- vajíčka – 2 ks,
- cibuľa malá – 1 ks,
- cesnak – 2 strúčiky,
- pečivo – 1 ks,
- plnotučné mlieko – 50 ml,
- petržlenová vňať
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- vegeta (cca 1/2 PL),
- mletá červená paprika (cca 1 ČL),
- mleté čierne korenie (cca 1/2 ČL)
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE na omáčku
- rajčiny – 3 ks,
- paradajkový pretlak – 2 PL alebo hustá paradajková pasta v tube – 1 PL,
- cibuľa – 1 ks,
- maslo – 50 gramov,
- cesnak – 2 strúčiky
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- bazalka (čerstvá alebo sušená),
- mleté čierne korenie,
- oregano,
- petržlenová vňať
Postup
Najskôr si pripravíme mäsové guľôčky. Pomleté bravčové mäso si dáme do hlbšej misy. Pridáme 2 surové vajíčka, rozmočené pečivo v mlieku, na jemno nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať, pretlačený cesnak, mleté čierne korenie, vegetu a mletú červenú papriku. Všetko spolu poriadne premiešame a rukami tvarujeme guľky, ktoré poukladáme na vymastený plech (alebo ho vystelieme papierom na pečenie) a pečieme do hneda. Neviem napísať presný čas, záleží to aj od toho, aké veľké guľky tvarujete.
Omáčku si pripravíme nasledovne.
Cibuľku si nakrájame na jemno. Na panvici si roztopíme maslo, na ktorom si cibuľku speníme. Pridáme olúpané, na drobno nakrájané rajčiny, rajčinové pyré alebo pastu (ja mám takú hustú pastu v tube, tak som jej dala len za 1 PL). Ďalej pridáme 2 celé ošúpané strúčiky cesnaku, soľ, bazalku a mleté čierne korenie. Prikryté pod pokrievkou necháme prevrieť a pomaličky varíme aby sa nám rajčiny rozvarili a zmäkli (ak máme pocit, že je omáčka moc hustá a prihára, prilejeme do nej trošičku vody). Odstavíme z plameňa a na záver dochutíme oreganom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s kuskusom alebo varenými zemiakmi s vňaťkou. 🙂