Guľky z mletého mäsa prikryté kyslou kapustou so smotanovo-rajčinovou omáčkou
Neviem prečo, ale dostala som chuť na kyslú kapustu – a to veľkú! Keďže koložvársku kapustu som už varila a tento recept je aj na Veselej panvičke TU, chcela som tentokrát vyskúšať niečo nové. Poobede som sa chystala s kamarátkou do mesta na kávu, tak som chcela niečo rýchle na prípravu ale zároveň chutné a jedinečné. Pozrite sa, čo z toho vzniklo.
potrebujeme
základné suroviny
- mleté mäso bravčové – 500 gramov,
- kyslá kapusta – 250 gramov,
- smotana kyslá – 200 gramov,
- rajčinový pretlak – 200 gramov,
- cibuľa – 1 ks,
- ryža – 300 gramov,
- vajíčko – 2 ks,
- cesnak – 3-4 strúčiky,
- olej – na vymastenie plechu/zapekacej misy,
- zemiaky – 500 gramov
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- červená mletá paprika
postup
Najskôr si uvaríme ryžu do polomäkka a necháme ju vychladnúť. Ďalej si pripravíme pekáč alebo zapekaciu misu, či plech a vymastíme ho troškou oleja. Do väčšej misy si vložíme mleté mäso, ku ktorému pridáme 2 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie a cibuľu – nasekanú na menšie kúsky alebo nastrúhanú strúhadlom na syr (ja som z toho začala po chvíli strašne plakať, tak som strúhadlo nechala strúhadlom a radšej som cibuľu nakrájala, ale plakala som tak či tak 🙂 ) a cesnak – na ten používam také mini strúhadielko, ktoré sa používa aj na nastrúhanie muškátového orieška a pod. alebo ho môžete taktiež len jednoducho posekať nadrobno. Na záver primiešame vychladnutú ryžu a celú zmes dôkladne premiešame navlhčenými rukami.
Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré ukladáme na vymastený pekáč (kľudne aj tesno vedľa seba). Veľkosť guliek je na vás, ja som ich robila celkom veľké a vyšlo mi ich cca 16 ks. Keď minieme celú zmes, na guľky ďalej navrstvíme kyslú kapustu. Ja kapustu nepreplachujem, milujem, keď je poriadne kyslá, no komu to vadí, tak ju troška prepláchne vo vode – samozrejme každý podľa svojej chuti a vkusu 🙂
V miske si ďalej zmiešame kyslú smotanu s pretlakom a mletou červenou paprikou. Môžeme pridať aj troška soli. Túto „omáčku“ navrstvíme na kapustovú vrstvu a pekáč prikryjeme alobalom a šup do vyhriatej rúry približne na 160 stupňov a mäskové guľky necháme takto prikryté dusiť cca hodinu a pol – vidličkou vyskúšame rozpoliť jednu guľku a pozrieme, či je v strede udusená a mäso nie je surové a môžeme servírovať. Podávame s varenými zemiakmi alebo len tak samotné. A ešte jedna foto s už rozkrojenou guľkou 🙂