Hliva na smotane
Jednoduchý a rýchly recept pre milovníkov hlivy ústricovej, ktorá je mimochodom veľmi zdravá, pretože obsahuje veľa vlákniny, bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, vitamíny B a C, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, selén, zinok a sodík a navyše ako bonus je aj veľmi chutná!
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- hliva ústricová – okolo 500-600 gramov,
- cibuľa – 1 väčšia,
- šľahačková smotana – 250 ml
- olej,
- hladká múka – 1-2 PL,
- cestoviny podľa vlastného výberu
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- mletá červená paprika
POSTUP
Cibuľu očistíme a pokrájame nadrobno. Hlivu nakrájame na kúsky, jej tvrdšie časti-nožičky na ešte menšie kúsky, aby sa dobre uvarili a rýchlejšie zmäkli. Do stredne veľkého hrnca dáme rozpáliť olej.
Na oleji najskôr opražíme cibuľu. Keď je krásne dozlatista opečená, pridáme k nej nakrájanú hlivu, posypeme mletou červenou paprikou, dochutíme mletým čiernym korením a soľou, premiešame, taktiež minútku spolu popražíme a všetko zalejeme studenou vodou tak, aby bola hliva akurát pod vodou a zakryté pod pokrievkou to necháme dusiť až do zmäknutia (potrvá to cca 45 minút až hodinu). Keď je hliva mäkká, pripravíme si zápražku na zahustenie šťavy. V jednej šľahačkovej smotane rozmiešame vidličkou cca 2 PL hladkej múky a spolu vylejeme k hlive. Dôkladne miešame, aby sa nám nevytvorili v šťave hrudky zo zrazenej múky. Necháme prevrieť, dochutíme prípadne ešte soľou alebo korením a výborný obed je na svete!
Podávame s uvarenou cestovinou. My sme si k takto pripravenej hlive dali 3-farebné cestovinky 🙂A detail: