Holandské rezne so zemiakovo-cibuľovým šalátom
Chcela som vyskúšať nejaký nový recept, ktorý som ešte nikdy nevarila, pričom tieto jedlá poznám už dávno a keďže sme mali kúpené mleté mäso, rozhodla som sa pre tieto rezne. Dať k nim len zemiakovú kašu, či varené zemiaky, to by síce nebolo zlé, no chcela som niečo iné, čo nezvykneme jedávať. Takže z toho vznikla táto kombinácia rezňov so zemiakovo-cibuľovým šalátom. Myslím si, že mužovi veľmi chutilo a mne tak isto, takže snáď bude chutiť aj vám 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY na rezne
- mleté mäso bravčové – 500 gramov,
- sladká smotana – 150 ml,
- eidam – 200 gramov,
- strúhanka a 3 vajíčka na obalenie,
- bravčová masť alebo olej na vysmážanie
NA dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie
ZÁKLADNÉ SUROVINY NA šalát
- zemiaky – 1 kg,
- cibuľa – 1 ks,
- kyslé uhorky – 3-4 ks,
ZÁKLADNÉ SUROVINY NA zálievku
- voda – cca 200 ml,
- ocot – 2 PL,
- kryštálový cukor 3 PL,
- mleté čierne korenie – 2-3 ČL,
- soľ – podľa potreby
- vegeta – 1 ČL
POSTUP
Najskôr si pripravíme šalát. Ten je vhodné pripraviť minimálne aspoň 3-4 hodiny pred podávaním, aby bol dobre vychladený, no najlepšie je pripraviť si ho deň vopred, potom chutí najlepšie 🙂 Čo sa týka rezňov, tiež ich prípravu treba začať o deň skôr, respektíve večer. O tom si povieme nižšie.
Dáme si uvariť zemiaky v šupke. Zatiaľ si pripravíme zálievku. Do hrnčeka dáme zovrieť vodu, spolu s ostatnými surovinami, tzn. pridáme k nej ešte: ocot, kryštálový cukor, mleté čierne korenie, vegetu a soľ. Cibuľu si pokrájame nadrobno a keď zálievka zovrie, jednoducho ju do nej nasypeme. Takto nám cibuľa trocha zmäkne. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme ich a cez „pretláčatko“ na zemiaky ich jednoducho pretlačíme na malé kocky naspäť do hrnca alebo do misy. K zemiakom pridáme nadrobno nakrájané kyslé uhorky a všetko zalejeme vychladenou zálievkou s cibuľou. Poriadne premiešame, aby sa zálievka vpila do zemiakov. Ochutnáme a podľa potreby ešte dochutíme soľou, korením alebo octom, či cukrom. Šalát prikryjeme a dáme zachladiť do chladničky ako som už vyššie písala, a to aspoň na 3-4 hodiny.
Rezne pripravíme nasledovne. Mleté mäso dáme do uzatvárateľnej nádoby. Prilejeme k nemu sladkú smotanu, dôkladne premiešame a dáme do chladničky odležať cez noc. Na druhý deň mleté mäso „napité“ smotanou dochutíme mletým čiernym korením a soľou a pridáme k nemu aj na jemno nastrúhaný syr. Dôkladne všetko premiešame. Navlhčenými rukami tvarujeme z mäsovo-syrovej zmesi malé rezníky/fašírky, ktoré obalíme najskôr v rozšľahanom vajíčku, ktoré dochutíme soľou a ďalej rezne obalíme v strúhanke. Tento proces zopakujeme dvakrát. Takto obalené rezne vysmážame na rozpálenej masti alebo oleji, smažíme ich pomaly, aby sa stihli zvnútra dôkladne prepiecť.
Hotové holandské rezne podávame s vopred pripraveným zemiakovo-cibuľovým šalátom 🙂