Hovädzia sviečková na smotane s knedľou
Keďže sme poslednou dobou jedli stále „niečo“ s ryžou, alebo „niečo“ so zemiakmi, rozhodla som sa spraviť „niečo“ s knedľou 😀 Keďže sviečkovú na smotane som ešte nikdy nevarila, toto bola moja premiéra. Tlakový hrniec opäť nesklamal a moje kuchárske znalosti asi tiež nie – veď posúďte, či sa mi vydarila na prvý raz 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- hovädzia sviečková – ja som použila falošnú hovädziu sviečkovú z pliecka – 1 kg,
- cibuľa – veľká – 1 ks,
- mrkva – 3 ks,
- petržlen – 2 ks,
- zeler – 1/4 menšieho,
- kyslá smotana – 1 malý kelímok,
- sladká smotana – 2 malé kelímky,
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- celé čierne korenie – 7 guľôčok,
- bobkový list – 3 ks
POSTUP
Na úvod upozorním, že tento recept som robila v tlakovom hrnci. Cibuľu a koreňovú zeleninu si očistíme. Cibuľu nakrájame klasicky nadrobno a koreňovú zeleninu na menšie kocky. Na oleji orestujeme najskôr cibuľu a po pár minútach k nej pridáme aj zvyšok zeleniny. Do hrnca vhodíme aj bobkové listy, celé čierne korenie, soľ a mleté čierne korenie. Radšej menej, neskôr omáčku dochutíme podľa potreby 🙂
Na zeleninu pridáme mäso vcelku, zbavené blán a rôznych častí, ktoré sa nám na ňom nepozdávajú 😀 U nás už na tieto odrezky čakal nedočkavý stravník – náš psík Danny 😀 Mäso zprudka opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo, podlejeme 2 šálkami vody a tlakový hrniec uzatvoríme. Všetko spolu varíme cca 50 minút od natlakovania hrnca.
Po uplynutí času otvoríme hrniec a skúsime, či je už mäso mäkké – no malo by byť 🙂 Vyberieme ho na tanierik, zakryjeme alobalom a odložíme na teplé miesto. Zo zeleniny vyberieme bobkové listy a pokúsime sa vybrať aj celé čierne korenie (priznám sa, mne sa nechcelo, tak som ho rozmimxovala a nič zlé sa nestalo 😀 ). K zelenine pridáme kyslú a sladkú smotanu – najskôr len 1 kelímok a dôkladne mixujeme tyčovým mixérom. Podľa potreby prilievame sladkú smotanu, aby sme dosiahli požadovanej konzistencie omáčky – niekto môže preferovať hustejšiu, niekto riedku. Omáčku dochutíme podľa potreby, mne tam chýbalo troška sladkej chuti, tak som pridala jednu polievkovú lyžicu kryštálového cukru a ešte raz rozmixovala.
Po vymixovaní omáčky, mäso nakrájame na plátky a vložíme naspäť do hrnca k omáčke. Mäso s omáčkou podávame s knedľou, ktorú som ja žiaľ ešte nerobila, no možno raz sa na to dám a prekonám sa! Zatiaľ len takto s kupovanou, no bola výborná.
Sviečková na smotane sa podľa správnosti servíruje s plátkom citróna, brusnicovou omáčkou a šľahačkou. Brusnice ku sviečkovej milujem, takže po dofotení som si samozrejme ešte pridala pár lyžíc 😀