Jablkový koláč s piškótami a pudingom
Keďže sme mali doma celkom dosť jabĺk a nestíhali sme ich zjesť (a boli aj sladké a ja mám radšej tie kyselšie 😀 ), rozhodla som sa upiecť z nich radšej koláč. Priznám sa, na tento som narazila na internete po prvýkrát v živote a pritom vyzerá byť tak obľúbený. Veď pozrite sa 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- lísktové cesto – 500 gramov,
- jablká – 6-7 ks,
- škoricový cukor – 2 balíčky,
- okrúhle piškóty – 1 celý balíček,
- vanilkový puding – 1 ks,
- mlieko – 500 ml,
- kryštálový cukor – 3 PL,
- vanilkový cukor – 1 balíček,
- vajíčko – 1 ks
NA Posypanie
- práškový cukor
POSTUP
Tento koláčik je veľmi jednoduchý a jeho príprava je celkom rýchla. Najskôr si lístkové cesto rozdelíme na 2 časti. Pripravíme si plech, ktorý navlhčíme vodou a vystelieme ho papierom na pečenie. Prvú polovicu cesta rozvaľkáme podľa veľkosti plechu. Cesto položíme na papier na pečenie a poukladáme naň piškóty. Mne jeden balík stačil, ešte mi dokonca zopár piškót z neho zostalo. Ďalej si do misy postrúhame jablká. Tie najskôr samozrejme umyjeme a zbavíme šupky. Jablká posypeme v mise škoricovým cukrom a dôkladne premiešame. Takto ochutené jablká rovnomerne rozložíme na piškóty na plechu.
Nasleduje príprava pudingu. Do hrnca si dáme variť 400 ml mlieka spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom. V pohári si zmiešame pudingový prášok spolu so zvyšnými 100 ml mlieka. Keď je mlieko horúce, pridáme do neho puding rozmiešaný v zvyšku mlieka a dôkladne miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Uvarený puding dáme trocha vychladnúť. Ja som si do hlbšej misy napustila studenú vodu, do ktorej som vložila hrniec s uvareným pudingom. Takto som puding rýchlejšie vychladila. Mierne vychladnutý puding následne natrieme na vrstvu jabĺk.
Teraz si vyvaľkáme aj druhú polovicu lístkového cesta. Tú položíme na puding a popicháme vidličkou. Na záver ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom. Koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme ho po dobu 30 minút alebo podľa potreby.
Upečený jablkový koláč s piškótami a pudingom necháme vychladnúť a stuhnúť. Viem, je to veľmi ťažké, tiež sme sa do neho pustili ešte keď bol teplý a puding nebol stuhnutý 😀 No verte mi, na druhý deň sa vám bude dať oveľa krajšie pokrájať a samozrejme pred servírovaním ho posypte práškovým cukrom 🙂