Kakaovo-kokosové rezy
Nikdy som nerobila žiadny zložitejší zákusok a musím sa priznať, že vždy, ako som v postupe receptu zahliadla, že koláč pozostáva z viacerých vrstiev, tak som ho ihneď zavrhla alebo som si povedala, že na to ešte nemám. Ašak po tom, ako som zvládla urobiť veľkonočnú tortičku, som si povedala, že je čas posunúť sa v mojom pekárskom umení troška ďalej 😀 Keďže dnes je Juraja a môj milovaný partner má meniny, rozhodla som sa pre neho teda upiecť niečo špeciálne a dúfala som, že sa to aj podarí. Posúďte sami, či mi to vyšlo alebo nie.
potrebujeme
základné ingrediencie na cesto
- hladká múka – 350 gramov,
- maslo (alebo tuk Hera – ja však preferujem vždy maslo!) – 200 gramov,
- kakao – 3 PL,
- práškový cukor – 150 gramov,
- mlieko – 4 PL,
- kypriaci prášok do pečiva – 1 balenie (respektíve 1 a pol – 2 ČL)
základné ingrediencie na kokosovú plnku
- bielok z vajíčka – 6 ks,
- práškový cukor – 100 gramov,
- strúhaný kokos – 250 gramov
základné suroviny na krém
- žĺtok z vajíčka – 6 ks,
- hladká múka – 4 PL,
- mlieko – 400 ml,
- práškový cukor – 50 gramov,
- zmäknuté maslo – 200 gramov
na ozdobenie
- horká čokoláda na varenie respektíve cukrárska poleva tmavá
postup
Pripravíme si hlbšiu misu, v ktorej budeme robiť cesto. Do misy preosejeme hladkú múku, do ktorej ďalej pridáme kypriaci prášok, kakaový prášok a práškový cukor. Následne pridáme maslo nakrájané na menšie kúsky a prilejeme po lyžiciach mlieko. Z týchto surovín vypracujeme tuhé cesto. Keďže cesto budeme neskôr strúhať, je lepšie vložiť ho na pár minút do mrazáku. Ja som z vypracovaného cesta urobila valček, ktorý som prekrojila na polovičku a obe polovičky som vložila do mrazničky, zakedy som si pripravila kokosovú plnku 🙂
Ďalej je vhodné pripraviť si plech, na ktorom budeme tento zákusok robiť. Mal by byť o veľkosti cca 40 cm x 30 cm. Tento plech si vymažeme maslom alebo tukom a vysypeme múkou. Rúru si zapneme vyhriať na 180 stupňov Celzia.
Pokým nám cesto tuhne v mrazničke, urobíme si kokosovú plnku. Z bielkov si ušľaháme tuhý sneh. Do snehu následne za stáleho miešania prisýpame práškový cukor a do zmesi na záver zľahka primiešavame strúhaný kokos.
Cesto vyberieme z mrazničky a jednu polovičku nastrúhame rovnomerne na vymastený a múkou vysypaný plech. Na nastrúhané cesto nanesieme kokosovú plnku a rovnomerne ju rozotrieme po celom plechu. Na plnku opäť nastrúhame druhú polovičku cesta. Koláč dáme piecť do rúry na 180 stupňov po dobu cca 25-30 minút, treba si to sledovať 🙂
Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Na vychladnutý koláč nanesieme krém, ktorý si vytvoríme nasledovne:
Žĺtky, múku, mlieko a práškový cukor si metličkou dôkladne premiešame. Zmes dáme do hrnca a na sporáku na miernom plameni ju varíme, pokým z nej vznikne tuhá kaša. Túto kašu za občasného premiešania necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo si vyšľaháme do peny. Postupne do masla pridávame po lyžiciach vychladnutú kašu a premiešavame, až pokým nám nevznikne hladký krém. Tento krém nanesieme na koláčik.
Na záver si pripravíme polevu podľa návodu. Ja som si v hrnci nad parou roztopila horkú 72 % čokoládu, ktorou som následne pofŕkala žĺtkový krém na zákusku. Zdobeniu sa medze nekladú, môžete buď to urobiť mriežku alebo len tak pofŕkať hala-bala, ako som to urobila ja 😀
Zákusok dáme vychladiť do chladničky a podávame najlepšie na druhý deň, keď pekne stuhne krém aj čokoláda 🙂