Kura na paprike
Toto jedlo je pomerne jednoduché a rýchle na prípravu ale podľa môjho názoru vynikajúce na chuť. Na prvýkrát som ho neuvarila veľa, pretože stále sa učím a skúšam, čo je v mojich silách, ale nabudúce určite urobím dvojnásobnú dávku, keďže ma aj priateľ, ktorý mi povedal, že ako dieťa toto jedlo moc neobľuboval pochválil, aké je úžasné 🙂 PS: Nie, nie sú to tie sáčkové cestoviny od Dobrého hostinca a pod. 😀
potrebujeme
základné suroviny
- kuracie mäso – ja som použila 2 prsia a 2 stehná,
- maslo – 150 gramov,
- cibuľa – 1 veľká resp. 3 malé,
- cesnak – 5 strúčikov,
- múka hladká na zahustenie – cca 3-4 PL
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mletá červená paprika,
- mleté čierne korenie,
- chilli prášok – kto chce mať štipľavejšiu chuť,
- bobkový list – kto chce mať sladšiu chuť
postup
Do hrnca vložíme maslo, aby sa nám roztopilo. Pripravené mäso, či už máme kuracie stehná alebo len prsia, či oboje, si sprudka opečieme na horúcom masle z oboch strán (cca tak 3 minútky z každej strany) a takto upravené mäso si odložíme zatiaľ na tanier. Ja som použila 2 kuracie prsia a 2 kuracie stehná – ktoré boli vcelku, teda s kožou i kosťou (ide hlavne o to, aby sa s nimi ľahšie manipulovalo pri opekaní).
Nakrájame si cibuľu, ktorú pridáme do výpeku z mäsa, pridáme koreniny i cesnak (ja som ho nasekala na drobné kúsky) a chvíľu spolu podusíme. Do hrnca vložíme späť mäso a prikryté pokrievkou dusíme vo vlastnej šťave na miernom plameni. Mäsko pravidelne otáčame, aby sa opekalo striedavo z každej strany. Ak máme pocit, že sa nám pripeká, troška podlejeme vodou, vždy, keď sa tekutina odparí.
Keď je mäsko hotové, vyberieme na tanier a pomocou vidličky a noža nasekáme prsia na menšie kúsky a stehná zbavíme kože a kosti a taktiež natrháme na menšie kúsky. Samozrejme, komu nevadí mať to na tanieri celé, tak ako to je, tak sa s týmto babrať nemusí, mne to ale viac chutí na menšie kúsky 🙂
Do šťavy, z ktorej sme vybrali mäso, nasypeme múku a zapražíme. Šťava potom pekne zhustne.
Nakrájané mäso (alebo celé kusy mäsa) vložíme späť do zahustnej šťavy. Ešte pár minút povaríme a kura na paprike je na svete! 🙂 Ak pri varení používame bobkový list, odporúčam dať tak 2 ks, ktoré potom ľahko vyberieme z hrnca po dovarení.
Panvička radí
K tomuto mäsku sa mne osobne najviac hodí cestovina, či už kolienka alebo halušky (ja nemám haluškovač a bez neho si na halušky ZATIAĽ netrúfam, ale možno sa osmelím a vyskúšam aj ja nabudúce spraviť k tomu halušky 😀 ).
TIP: Bezlepkovú variantu cestovín a múky môžete kúpiť online na babickinazahrada.sk