Kuracie kúsky na čínsky spôsob so zeleninovým kuskusom
Dlho som rozmýšľala nad niečím zaujímavým a netradičným, čo by som mohla pripraviť z kuracích pŕs. Nakoniec som si povedala, že ich skúsim pripraviť takto. Bola to fajn zmena, oproti tradičnému soté alebo obyčajnému „kuraciemu naprírodno“. Vyskúšajte to aj vy 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- kuracie prsia – 3 ks,
- med – 3 PL,
- sójová omáčka – 5 PL,
- 1/4 ČL mletej škorice,
- 1/4 ČL sušeného mletého zázvoru,
- olivový olej – podľa potreby na vytvorenie marinády,
- sezamové zrniečka – 3 PL,
- kuskus – 1 šálka,
- zeleninový bujón – 1 kocka,
- kúsok masla,
- mrazená čínska zelenina „wok“ – 1 balenie – cca 400 gramov
Postup
Kuracie prsia si nakrájame na menšie kocky. Vložíme ich do uzatvárateľnej nádoby, prípadne do misky či hrnca, ktorý vieme zakryť a pridáme k nim všetky potrebné ingrediencie na marinádu, t.j. med, sójovú omáčku, mletú škoricu, mletý sušený zázvor a olivový olej. Podľa potreby pridáme buď olej alebo viac sójovej omáčky či medu – množstvá som písala vážne len od oka, ospravedlňujem sa, no marinády tak zvyknem robiť 🙂
Mäso poriadne premiešame s marinádou, prikryjeme ho a vložíme do chladničky odstáť aspoň na 2 – 3 hodiny.
Po uplynutí času si môžeme pripraviť zeleninový kuskus. Do väčšieho hrnca si dáme roztopiť kúsok masla. Na roztopené maslo dáme podusiť zeleninový mix. Ja som použila tento z Lidlu 🙂 Zeleninu stačí dusiť pár minútiek.
V menšom hrnci si pripravíme kuskus. Jednoducho ho nasypeme do hrnca, pridáme 1 zeleninový bujón pre dochutenie a zalejeme vriacou vodou pár cm nad kuskus. Premiešame, aby sa bujón roztopil, prikryjeme pokrievkou a čakáme cca 5 minút, kým sa kuskus sám „uvarí“. Zatiaľ si na rozohriatej panvici môžeme orestovať marinované kuracie kúsky. Tie restujeme cca 10 minút, prípadne podľa potreby. Med nám skaramelizuje a mäso zostane obalené omáčkou. Na konci prisypeme sezamové zrniečka, ktoré po dôkladnom premiešaní obalia kuracie kúsky. Kuracie kúsky na čínsky spôsob už máme hotové, teraz stačí len primiešať kuskus do veľkého hrnca s podusenou zeleninou a zeleninový kuskus je na svete tiež 🙂