Kuracie prsia so slaninkou a krémovým špenátom podľa Jamie Olivera
Raz mi kamarát požičal knihu od Jamie Olivera. Z celej knihy som vyskúšala jeden jediný recept (vôbec neviem prečo, ale akosi som si netrúfala na jeho recepty). Stálo to však za to. Milujem Jamieho. Zbožňujem ako varí, ako sa vyjadruje a ako si to celé užíva. Sledujem ho v TV vždy s otvorenými ústami a vychádzajú zo mňa len slová ako „wow“ , „mňaaaam“ a pod. 😀 Jedného dňa by som chcela byť taká dobrá, ako je on 🙂
potrebujeme
suroviny na kura
- kuracie prsia – 4 ks,
- anglická slanina – 4 plátky,
- citrón – 1 ks,
- zväzok rajčín, prípadne cherry rajčiny,
- maslo,
- čerstvý alebo sušený rozmarín,
- sušené oregano,
- mletá sladká paprika,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- olivový olej
pomôcka
- papier na pečenie (alebo nejaký mastný, nepremokavý papier)
suroviny na špenát
- zväzok jarnej cibuľky,
- cesnak – 3 strúčiky,
- čerstvý špenát – 400 gramov,
- smotana na varenie – 200 ml,
- parmezán – 2 PL,
- čerstvý tymián,
- kus masla,
- muškátový oriešok – štipka
suroviny na zapekané zemiaky
- zemiaky – 800 gramov,
- rasca celá,
- soľ,
- olivový olej
postup
Najskôr si pripravíme zemiaky, ktoré očistíme, nakrájame na menšie kúsky, vložíme na plech alebo pekáč, posypeme rascou, soľou a jemne pofŕkame olivovým olejom. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov približne na hodinku.
Ďalej si pripravíme špenát, ktorý si vložíme do hrnca, kde ho sparíme vriacou vodou, scedíme a odožíme do misky. Vezmeme hrniec (môže byť ten istý, v ktorom sme si sparili špenát), do ktorého dáme olivový olej. Jarnú cibuľku si nakrájame na malé kolieska a vložíme do hrnca, opečieme a neskôr pridáme neošúpané strúčiky cesnaku, sparený špenát, zopár lístkov tymiánu, 1/4 nastrúhaného muškátového orieška a maslo. Premiešame. Necháme ešte pár minút podusiť špenát a na záver zalejeme smotanou, pridáme nastrúhaný parmezán a hrniec odstavíme z plameňa.
Kura si pripravíme nasledovne.
Na stôl si rozložíme papier na pečenie. Ten posypeme po celej ploche koreninami, t. j. postupne naň sypeme oregano, soľ, mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku. Všetko jemne pofŕkame olivovým olejom. Pripravíme si panvicu, na ktorú dáme taktiež trošku oleja, spolu s maslom.
Kuracie prsia položíme na papier na pečenie a rolujeme ich, aby sa na ne nalepili všetky koreniny. Ochutené kuracie prsia vložíme na horúcu panvicu a opekáme z oboch strán cca 5 minút. Zatiaľ si môžeme upratať všetok neporiadok (použitý papier na pečenie) a poriadne umyť ruky od všetkých korenín.
Pripravíme si pekáč. Citrón si nakrájame na štvrťky a uložíme na pekáč spolu s rajčinami. Ďalej vložíme kuracie prsia spolu so šťavou, ktorú pustili na panvicu. Na vrch kuracích pŕs dáme plátky slaninky.
Panvicu dáme späť na mierny plameň, pridáme rozmarín a vareškou roznesieme po celej ploche panvičky. Rozmarín začne krásne uvoľňovať svoju vôňu.
Jemne opečený rozmarín nasypeme na kuracie prsia. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov a mäsko do nej vložíme piecť na cca 180 stupňov po dobu 20-25 minút.
Podávame na tanieri, na ktorý si dáme vrstvu špenátu, na ktorú uložíme mäso. Prílohou sú zemiaky a rajčina.
Najskôr som sa čudovala, k čomu je v tomto recepte dobrý ten nakrájaný citrón. Garantujem vám, že jeho úloha je nenahraditeľná. Počas pečenia citrón uvoľní svoju vôňu a chuť do šťavy, ktorú pustí mäso. A je jednoducho vy-ni-ka-jú-ca! 🙂