Labužnícke kuracie stehná
Tento receptík mám od môjho skvelého manžela, ktorý ma vie stále viac a viac prekvapiť v kuchyni, keď uvarí niečo „svoje“ 🙂 Priznám sa, že nie vždy mám chuť na pečené kurča, ale keď ho pripravil na tento spôsob, ulahodil mojim chuťovým bunkám. Preto sa chcem o tento recept podeliť aj s vami.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- kuracie stehná – 4 ks,
- šampiňóny – 1 plechovka,
- zemiaky – 1 kg,
- smotana sladká – 250 ml,
- tvrdý syr – 250 gramov
na dochutenie podľa chuti
- rasca celá,
- soľ
POSTUP
Na úvod poviem, že som robila 2-násobnú dávku, keďže sme čakali na obed aj návštevu a chceli sme mať navarené na celý víkend. Pripravíme si pekáč alebo zapekaciu misu, v ktorej budeme tento labužnícky obedík variť 🙂 Zemiaky si očistíme a nakrájame na cca 0,5 cm hrubé kolieska. Polovičku z nich vložíme na dno pekáča a pridáme k nim aj polovičku zo šampiňónov.
Ak používate šampiňóny z plechovky, zlejte ich a 1/2 plechovky pridajte k zemiakom. Ak preferujete čerstvé, samozrejme je treba ich očistiť a nakrájať na plátky (je s tým troška viac roboty a keďže v kuchyni niekedy chceme ušetriť čas, tak občas môžeme hádam použiť aj tie z plechovky 🙂 ). Zemiaky so šampiňónmi posypeme celou rascou a soľou. Následne tento proces zopakujeme a pridáme druhú vrstvu zemiakov a šampiňónov, ktoré opäť posypeme rascou a soľou. Na vrstvy zemiakov so šampiňónmi ukladáme kuracie stehná, ktoré opäť posypeme celou rascou a soľou. Na tieto stehná nasypeme nastrúhaný tvrdý syr. Všetko celé zalejeme sladkou smotanou a dáme piecť do rúry prikryté buď alobalom alebo vrchnákom (ak máte takú zapekaciu misu) a pečieme pri 200°C po dobu cca 40 minút. Následne stehná so zemiakmi odokryjeme a pečieme ich podľa potreby, až kým nie sú mäkké a mäso sa ľahko oddeľuje od kosti. Tento recept mám veľmi rada, pretože takto pripravené kuracie stehná sú šťavnaté, milujem kombináciu šampiňónov, smotany a syra, ktorý navyše dotvorí tento úžasný recept tým, že na stehnách vytvorí vynikajúcu chrumkavú kôrku 🙂 Ba čo viac – netreba k nim robiť už žiadnu prílohu, keďže sú zapekané rovno so zemiakmi. Sú to proste skvelé labužnícke kuracie stehná od môjho manžela 🙂