Lečo s bulgurom
V tomto teple sa nikomu určite nechce vystávať za sporákom dlhé hodiny a človeku ani tak nechutí jesť, ako zvyčajne (a to je u mňa čo povedať 😀 ). Tento recept snáď netreba nikomu predstavovať a obšírne opisovať – lečo pozná určite každý. Rozhodla som sa ho však vyskúšať v kombinácii s bulgurom. Nech sa páči, tu je recept.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- bulgur – 2 dcl pohár
- rajčiny – 6 ks (stredne veľké),
- paprika – 5 ks,
- cibuľa – 1 ks (väčšia),
- klobása – 1 nožička,
- masť
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- chilli – môže aj nemusí byť
POSTUP
Najskôr si pripravíme bulgur podľa návodu na obale. Na tom mojom stálo, že bulgur je vhodné pred prípravou 3 krát poriadne prepláchnuť. Následne dáme do hrnca variť osolenú vodu a to v pomere 1:2, t. j. na 1 diel bulguru dáme zovrieť 2 diely vody. Do vriacej osolenej vody dáme bulgur variť. Jeho príprava trvá cca 10-15 minút. Bulgur všetkú vodu vsaje (ak nie, prebytočnú vodu zlejeme, mne nebolo treba). Po odstavení zo sporáku necháme hrniec prikrytý pokrievkou a bulgur necháme odstáť. Zatiaľ si pripravíme lečo.
Na panvici necháme roztopiť masť (alebo olej, no ja radšej používam živočíšne tuky ako tie rastlinné). Cibuľu si pokrájame nadrobno. Na rozpálenú masť dáme opražiť cibuľu. Medzitým si pokrájame na kolieska nožičku klobásy, ktorú následne pridáme k opekajúcej sa cibuľke.
Kým sa nám cibuľa s klobáskou opekajú, pripravíme si ostatnú zeleninu. Rajčiny prekrojíme na polovičky a tieto polovičky následne krájame na tenšie plátky. Papriku zbavíme zrniečok, prekrojíme a jednotlivé časti krájame na tenké pásiky. Všetko potom spolu pridáme na panvicu, prikryjeme pokrievkou a dusíme podľa potreby, kým nie je paprika mäkká, cca pol hodinka by mala stačiť (keďže rajčiny sa rozvaria pomerne rýchlo). V prípade potreby dolejeme trochou vody (ak chceme viac šťavy). Na záver dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ja som pridala aj trocha chilli v prášku – mám rada pikantné jedlá 🙂
Hotové lečo zmiešame buď to rovno v panvici alebo každému individuálne podľa chuti s vopred pripraveným bulgurom.