Maďarský guláš s knedľou podľa Veselej panvičky
Po týždni, kedy som nemala vôbec chuť na mäso (robila som langoše, vyprážané rybie filé, zapekané cestoviny, parené buchty a pod.) som dostala chuť na poriadny maďarský guláš s knedľou. Guláš som vždy varila na štýl „polievky“ resp. „kotlíkového gulášu“, ktorý sa podával s čerstvým chlebíkom, no dnes som mala chuť spraviť ho s knedľou. Prinášam vám teda moju verziu tohto sýteho a veľmi chutného jedla, tentokrát z bravčového mäsa, na ktoré mi manžel povedal, že „Lepší guláš som asi ešte v živote nejedol!“ No čo viac dodať? Snáď už len ten sľúbený recept 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- bravčové stehno – 1 kg,
- cibuľa – 3-4 ks – veľké,
- cesnak – 4 strúčiky,
- hrubá paprika – 2 ks,
- rajčinový pretlak – 1 malý pohár/konzerva,
- bravčová masť – na opraženie cibule a mäsa
Koreniny na dochutenie
- mletá červená paprika,
- mletá rasca,
- mleté čierne korenie,
- soľ,
- chilli,
- majorán
POSTUP
Pripravíme si veľký hrniec. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na roztopenej bravčovej masti (ak nemáme masť, stačí olej, no na masti je to chutnejšie 😉 ). Pokým sa cibuľa restuje, bravčové mäso si nakrájame na väčšie kocky. Takto pokrájané mäso pridáme k cibuli a zprudka orestujeme zo všetkých strán, nech sa nám mäsko zatiahne. Pridáme mleté čierne korenie, soľ, mletú červenú papriku, mletú rascu a mleté chilli. Majorán a cesnak budeme pridávať až ku koncu varenia. Mäso spolu s cibuľou zalejeme primeraným množstvom vody, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť približne 30 minút.
Zatiaľ si na tenšie pásiky/kocky pokrájame hrubú mäsitú papriku – ja som použila jednu červenú a jednu tmavozelenú a očistíme si strúčiky cesnaku. Po uplynutí času dusenia mäsa k nemu pridáme aj nakrájanú papriku a pohár rajčinového pretlaku. Podľa potreby pridáme vodu a ďalej dusíme, až kým mäso a paprika nie sú úplne mäkké.
Keď už je mäso i zelenina mäkká, do gulášu pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a majorán – len tak pre chuť a vôňu, nie veľa. Dôkladne premiešame a necháme minútku povariť. Ak sa nám zdá guláš príliš hustý, respektíve chceme dorobiť viac omáčky, tak, ako som to chcela ja, prilejeme do gulášu ešte vodu a šťavu následne zahustíme 1-2 PL hladkej múky rozmiešanej v troške vody. Na záver ešte jedlo dochutíme potrebným množstvom soli, rasce, čierneho korenia alebo chilli. Podávame s knedľou alebo len tak s chlebom 🙂