Mäsové guľky so syrom a zemiakovou kašou
Tento recept mi poslala kamarátka Veronika, ktorá mi vtedy veľmi pomohla, lebo som vôbec nevedela, čo variť a tým vyriešila môj problém a navyše sme si doma veeeeľmi pochutili, pretože to bola ozaj mňamka. Navyše je to veľmi jednoduché jedlo a aj celkom rýchle na prípravu. Podelím sa preto o tento receptík aj s vami.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY na mäsové guľky
- mleté mäso – bravčové (ale môže byť aj mix bravčové a hovädzie – také som použila ja) – 500-600 gramov,
- vajíčko – 2 ks,
- cesnak – 2-3 strúčiky,
- syr – 250 gramov,
- čerstvá petržlenová vňať – za hrsť,
- maslo – na vymazanie pekáča,
- tuk alebo olej na opraženie mäsových guličiek
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- mletá červená paprika
ZÁKLADNÉ SUROVINY Na zemiakovú kašu
- zemiaky – 1 kg,
- maslo – 1/2,
- mlieko – 250 ml (alebo menej – uvidíte podľa hustoty kaše a kto má akú rád),
- soľ
POstup
Do osolenej vriacej vody si dáme variť ošúpané, na kocky pokrájané zemiaky, ktoré sme poriadne prepláchli pod tečúcou vodou, aby sa z nich vyplavilo čo najviac škrobu. Z uvarených zemiakov (cca za 20 minút) si pripravíme zemiakovú kašu.
V miske si zmiešame všetky suroviny na mäsové guľky, t. j. mleté mäso, vajíčka, pretlačený (alebo najemno nastrúhaný cesnak), nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a polovičku z nastrúhanho množstva syra (druhú polovičku si necháme na posypanie guliek). Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a mletou červenou paprikou. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame a spojíme dokopy. Následne zo zmesi tvarujeme rukami guľky, ktoré zatiaľ ukladáme na tanier alebo tácku. Pripravíme si pekáč/zapekaciu misu, ktorú vymažeme kúskom masla.
Ďalej si pripravíme panvicu, na ktorú dáme roztopiť tuk (alebo použijeme olej). Na rozpálený tuk (olej) vkladáme mäsové guľky a opražíme ich z každej strany, pokým nechytia peknú farbu. Takto opražené guľky vkladáme na maslom vymastený pekáč. Guľky posypeme zvyšok nastrúhaného syra a dáme do rúry zapiecť na približne 30 minút pri teplote cca 180 stupňov Celzia.
Zemiaky na kašu by sa nám medzičasom mali uvariť. Uvarené zemiaky scedíme. Do hrnca k nim pridáme na kúsky pokrájanú polovičku masla a soľ (radšej menej, neskôr dosolíte, keď bude treba viac) a hrniec zakryjem pokrievkou, aby sa maslo roztopilo.
Ja na zemiakovú kašu používam old-school pomôcku, teda žiadny mixér, ale starý dobrý „roztláčač zemiakov“ respektíve „mačkadlo na zemiaky“ (pod týmito názvami mi to našiel ujo Google – vraj sa to takto volá :-D). Týmto „mačkadlom“ zemiaky spolu s roztopeným maslom a soľou rozmačkám a pridám teplé mlieko. Studené mlieko by spôsobilo, že kaša bude mazľavá. Všetko spolu dôkladne premiešam a spojím dokopy a lahodná kaša je na svete. Ak chcete kašu ešte lahodnejšiu, použite namiesto mlieka smotanu 😉 Na dochutenie kaše sa ešte príjemne hodí nastrúhaný muškátový oriešok – môžete teda trošku zaexperimentovať a skúsiť ho.
Keď máme kašu hotovú a mäsové guľky upečené, môžeme servírovať. Mäsko pustí výbornú šťavu, ktorá spolu s roztopeným maslom, ktorým sme vymazali pekáč vytvára úžasnú chuť. Ako prílohu by som odporúčala či už kyslé uhorky, cviklu alebo čalamádu. Toľko som sa chystala na tú cviklu, až som ju nakoniec zabudla kúpiť 🙁 Takže sme to mali len tak bez prílohy, ale bolo to i napriek tomu vy-ni-ka-jú-ce! 🙂 Veď povedzte, nevyzerá to skvelo?! Ešte raz ďakujem Veronike za tip 😉