Meteník
Meteník je rozšíreným jedlom najmä na Liptove , kde sa jedáva ako príloha – namiesto chleba a hodí sa takmer ku všetkému. V každej liptovskej dedine sa pečie ináč, ale podstata – kapusta, múka, cesnak zostáva. Je to v podstate posúch, niečo podobné ako zemiaková baba alebo chlieb. Hodí sa aj ako príloha k hlavným jedlám, napr. k pečenému mäsu. Veľmi dobre chutí s mliekom, zakysankou alebo žinčicou.
potrebujeme
základné suroviny
- múka chlebová pšeničná biela – 200 gramov,
- múka ražná – 100 gramov,
- vajíčko – 1 ks,
- kyslá kapusta – 300 – 400 gramov,
- mlieko – 300 ml,
- kvasnice – 1 kocka,
- slaninka – gazdovská, oravská alebo iná, kde je mäso – 200 gramov (podľa chuti viac-menej)
na dochutenie podľa svojej chuti
- rasca,
- soľ
na cesnakovú pastu
- olej,
- voda,
- soľ,
- cesnak – 4-5 strúčikov (podľa chuti)
postup
Pripravíme si väčšiu misu, v ktorej budeme zmiešavať všetky suroviny na cesto. Do misy vylejeme vlažné mlieko (kto nemá, môže použiť vodu), do ktorého si rozdrobíme kvasnice a kto používa sušené ako ja, tak ich tam proste nasype 😀 Premiešame. Pridáme múku. Na internete som našla rôzne recepty, no väčšinou používali ľudia polohrubú múku alebo kombináciu polohrubej a hladkej múky. Ja som to riskla a použila som „strong white bread flour“ teda silnú bielu chlebovú múku, ktorú som skombinovala s ražnou.
Ďalej do múky pridáme vajce, soľ a rascu (od oka a podľa toho ako ľúbime rascu). Všetko premiešame a vytvorí sa nám také polotekuté cestíčko. Na doske si nakrájame kyslú kapustu a spolu so šťavou ju pridáme do zmesi. Zmes by nemala byť ani moc hustá ale ani riedka.
Pripravíme si veľký plech (kto chce meteník hrubší, tak si pripraví menší plech), ktorý vymastíme tukom a vylejeme naň pripravené cesto. Cestíčko necháme približne 30 minút odpočívať a následne ho posypeme na kocky nakrájanou slaninkou a šup do rúry vyhriatej na 230 stupňov a pečieme približne 25 minút (už keď sa mi začali pripekať kraje, tak som koláč vybrala).
Zatiaľ si urobíme cesnakovú pastu. Do malej misky si dáme 1 PL vody a 4 PL oleja, pridáme soľ a pretlačený cesnak podľa chuti, ja som dala cca 4 strúčiky. Všetko premiešame a čakáme, pokým sa nám meteník upečie.
Keď je slaný koláč hotový, vyberieme ho a ešte horúci ho potrieme pripravenou cesnakovou pastou. Necháme chvíľu vychladnúť a podávame, či už ešte teplé alebo aj studené, či už samotné alebo ako prílohu, napríklad ku kyslej polievke.