Mliečna fazuľová polievka
Večer som si namočila veľkú bielu, tzv. maslovú fazuľu, aby som z nej ráno mohla uvariť túto vynikajúcu polievku. Vyzerá to tak, že tento víkend sa bude niesť v znamení mliečnych jedál (ako druhý chod chystáme segedín, na ktorý recept tu môžete nájsť tiež). Ale o tom neskôr. Teraz prosím pozornosť pre túto pochúťku 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- veľká biela maslová fazuľa – 300 gramov,
- zemiaky – 500 gramov,
- mlieko – 1/2 litra,
- múka – 50 gramov,
- maslo – 50 gramov,
- voda – 2 litre
Na dochutenie podľa svojej chuti
- bobkový list – 2 ks,
- soľ,
- vegeta,
- cukor kryštálový – 20 gramov
- ocot – 3 PL
POSTUP
Fazuľu si namočíme do misky s vodou najlepšie deň pred varením (napríklad cez noc). Na druhý deň vodu scedíme, fazuľu dáme do hrnca, prilejeme 2 litre čerstvej vody, prihodíme bobkové listy a dáme variť. Keď je fazuľa takmer mäkká, očistíme si zemiaky, nakrájame ich na menšie kocky a pridáme ich variť do hrnca. Až teraz dochutíme soľou. Keď sú zemiaky aj fazuľa mäkké, do polievky pridáme zátrepku, ktorú si spravíme dôkladným zmiešaním múky a mlieka. Premiešame a povaríme. Už teraz si môžeme všimnúť, že polievka pekne zhustla. Podľa chuti polievku ešte dochutíme kryštálovým cukrom, soľou, prípadne troškou vegety, ako som to urobila ja, no a samozrejme octom. Ocot do polievky pridávame až keď je trocha vychladnutá, aby sa nám nezrazila. Na zvýraznenie chuti polievky pridáme na záver ešte maslo, ktoré v nej necháme voľne rozpustiť. Premiešame a mliečna fazuľová polievka je na svete. Môžeme podávať svojim stravníkom či už samostatne alebo s pečivom 🙂