Pečený feta syr so šalátom a pitta chipsami
Tesco magazín, ktorý mesačne vydáva anglické Tesco a je k dispozícii návštevníkom zadarmo (!) ma opäť raz nesklamal, keď som nemala nápady, čo uvariť. Keďže sme mali chuť na niečo ľahké a rýchle, čo by zároveň bolo aj niečím zaujímavé, siahla som po tomto recepte a veľmi rada sa oň podelím aj s vami, čitatelia moji! 🙂
potrebujeme
- feta grécky syr – 2 ks,
- zväzok čerstvého tymiánu,
- červená chilli paprička – 1 ks,
- cesnak – 2 strúčiky,
- olivový olej – 3 PL,
- mletá údená červená paprika – 1 ČL,
- pitta chlieb – 3 ks – pre toho, kto nevie, tak vyzerá takto:
- svieža uhorka – 1 ks,
- zelená hrubá paprika – 1 ks,
- cherry rajčiny – 350 gramov,
- červená cibuľa – 1 ks,
- olivy Kalamata s kôstkou (ale kľudne aj iné) – 290 gramový pohár – vyzerajú takto:
- sušené oregano – 1 PL,
- červený vínny ocot – 2 PL
postup
Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov Celzia. Pitta chlieb polámeme na kúsky, vložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom (1 PL) a posypeme mletou červenou paprikou. Kto nemá údenú, tak môže samozrejme použiť aj klasickú papriku. Takto pripravené polámané pitta chleby dáme piecť do rúry na 15 minút, aby nám z nich vznikli pitta chipsy.
Feta syr dáme do pekáča. Posypeme ho tymiánom, najemno posekanou chilli papričkou a na plátky nakrájaným cesnakom. Na záver pokvapkáme zvyškom olivového oleja (1 PL) a dáme zapiecť do rúry na 15 minút.
Všetky ingrediencie na šalát si pripravíme a nakrájame do misy, t.j. pripravíme si uhorku, ktorú dôkladne umyjeme, pozdĺžne prekrojíme, vydlabeme zrniečka a nakrájame na polmesiačiky, ďalej si očistíme zelenú papriku, ktorú taktiež zbavíme zrniečok a pokrájame na pásiky, červenú cibuľu nakrájame na kolieska, ktoré rozdelíme na polmesiačiky a cherry rajčiny prekrojíme na polovičky. Na záver pridáme scedené olivy, červený vínny ocot, oregano, olivový olej (1 PL) a dôkladne premiešame.
Pečený feta syr servírujeme na šaláte a ako prílohu si zahryzneme pitta chipsy – boli vynikajúce! 🙂
VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!